ßßß Cookit - przepis na Ciasto z dyni a la brownie z figami i daktylami

Ciasto z dyni a la brownie z figami i daktylami

nazwa

Wykonanie

300 g mixu mąki bezglutenowej
2 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
250 ml oleju rzepakowego
250 g cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jajka
1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
ok. 420 g purée z dyni (odsączonego na sicie)
50 g suszonych daktyli
2–3 figi
Dodatkowo
2 łyżki cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
olej do wysmarowania formy
przepis na ok. 8–10 porcji
Bezglutenowy
Zawiera:
Cukier
Jaja
1. Wymieszaj mąkę bezglutenową, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
2. Do dużej miski dodaj olej i cukier, zamieszaj, po czym dodaj kolejno jajka i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Dodaj purée z dyni i ponownie dokładnie wymieszaj. 4. Małymi partiami przesiewaj mąkę z przyprawami delikatnie mieszając łyżką. 5. Na koniec dodaj posiekane z grubsza suszone daktyle oraz figi. Możesz zostawić kilka plasterków do dekoracji. 6. Spód tortownicy lub innej formy do pieczenia (u mnie średnicy 27 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść olejem. 7. Przelej ciasto do przygotowanej formy. 8. Udekoruj plasterkami fig lub daktyli. 9. Wymieszaj ze sobą 2 łyżki cukru oraz ½ łyżeczki cynamonu i posyp wierzch ciasta. 10. Piecz 30–35 minut w 180˚C. 11. Krój po całkowitym ostudzeniu.
Sposobów na przygotowanie przecieru z dyni jest kilka. Osobiście najbardziej preferuję gotowanie na parze: myjemy, obieramy i oczyszczamy pokrojoną dynię. Dalej kroimy miąższ na niewielką kostkę i wkładamy do durszlaka. Do średniego garnka wlewamy ok. pół szklanki wody i zagotowujemy. Na garnek z wrzątkiem nakładamy durszlak (dno nie powinno dotykać wody) i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Gotujemy na parze 20–25 minut . Ugotowaną dynię rozdrabniamy widelcem lub przecieramy przez sito. Po lekkim przestudzeniu dokładnie odsączam dynię i gotowe.
Bezglutenowy ekstrakt z wanilii na bazie rumu
Risotto z dynią i szałwią
Źródło:http://bezokruszka.pl/ciasto-zdyni-alabrownie-zfigami-idaktylami