Wykonanie
300 g mixu
mąki bezglutenowej2 ½ łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru¼ łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli250 ml
oleju rzepakowego250 g
cukru trzcinowego nierafinowanego2
jajka1 łyżeczka domowego ekstraktu z
wanilii lub 2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąok. 420 g purée z dyni (odsączonego na sicie)50 g
suszonych daktyli2–3
figiDodatkowo2 łyżki
cukru trzcinowego½ łyżeczki
cynamonuolej do wysmarowania formy

przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:
CukierJaja1. Wymieszaj
mąkę bezglutenową,
cynamon,
imbir,
gałkę muszkatołową i
sól.2. Do dużej miski dodaj
olej i
cukier, zamieszaj, po czym dodaj kolejno
jajka i ekstrakt z
wanilii. Wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Dodaj purée z dyni i ponownie dokładnie wymieszaj. 4. Małymi partiami przesiewaj
mąkę z
przyprawami delikatnie mieszając łyżką. 5. Na koniec dodaj posiekane z grubsza
suszone daktyle oraz
figi. Możesz zostawić kilka plasterków do dekoracji. 6. Spód tortownicy lub innej formy do pieczenia (u mnie średnicy 27 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść
olejem. 7. Przelej ciasto do przygotowanej formy. 8. Udekoruj plasterkami fig lub
daktyli. 9. Wymieszaj ze sobą 2 łyżki
cukru oraz ½ łyżeczki
cynamonu i posyp wierzch ciasta. 10. Piecz 30–35 minut w 180˚C. 11. Krój po całkowitym ostudzeniu.

Sposobów na przygotowanie przecieru z dyni jest kilka. Osobiście najbardziej preferuję gotowanie na parze: myjemy, obieramy i oczyszczamy pokrojoną
dynię. Dalej kroimy miąższ na niewielką kostkę i wkładamy do durszlaka. Do średniego garnka wlewamy ok. pół szklanki
wody i zagotowujemy. Na garnek z wrzątkiem nakładamy durszlak (dno nie powinno dotykać
wody) i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Gotujemy na parze 20–25 minut . Ugotowaną
dynię rozdrabniamy widelcem lub przecieramy przez sito. Po lekkim przestudzeniu dokładnie odsączam
dynię i gotowe.


Bezglutenowy ekstrakt z
wanilii na bazie
rumuRisotto z
dynią i
szałwią