Wykonanie

Składniki:1 kg skrzydełek (ok 10; można również użyć udek)2 szklanki
ryżu2-3
cebuleNa marynatę:2 ząbki
czosnkubazylia,
tymianek,
oregano,
estragon2 łyżki
olejusłodka papryka,
pieprz i
sólNa zalewę:5 szklanek
wodypół łyżeczki
pieprzu2 łyżki
wegety2 łyżki
słodkiej papryki3/4 kostki
masła2 łyżki
masła5 łyżek
keczupuSkrzydełka marynuję i odkładam na min. 2 godziny do lodówki. Surowy
ryż wysypuję na blaszkę, na to
daję pokrojoną w kostkę
cebulę.
Masło rozpuszczam, dodaję
keczup,
przyprawy i
wodę, zagotowuję.
Ryż zalewam , na wierzch kładę skrzydełka. Piekę ok. godziny w 200 stopniach, aż
ryż będzie miękki. Gdyby cały płyn wyparował, można podlać
ryż odrobiną
wody.