Wykonanie
Na samym początku chciałam Was bardzo przeprosić za tak długą nieobecność na blogu. Ciągłe wyzwania dnia codziennego pochłonęły mnie ostatnio bez reszty. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie.Dzisiejsza propozycja to skrzydełka zapiekane z
ryżem. Potrawa jest naprawdę warta polecenia. Jako danie obiadowe sprawdza się świetnie. Jest łatwa do przygotowania oraz nie wymaga dużego nakładu finansowego.
Składniki:1 kg. skrzydełek2 duże ząbki
czosnku1 i 1/2 szklanki sypkiego
ryżu2 duże
cebule lub 3 małe
Przyprawy:
bazylia,
tymianek,
oregano, słodka
paryka,
sól,
pieprz2 łyżki
olejuSOS:1 duży ząbek
czosnku6 szklanek
wody1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżeczki
wegety3 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
cukru1/2 kostki
masła7 łyżek
ketchupuEtapy przygotowania:1. Skrzydełka myjemy, dodajemy
przyprawy,
czosnek przeciskamy przez praskę, wlewamy
olej. Całość mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 1h. do lodówki.2.
Ryż wysypujemy na brytfannę lub do naczynia żaroodpornego, na
ryż układamy pokrojoną w prązki
cebulę, na samej górze ukladamy obok siebie zamarynowane skrzydełka.3. Przygotowujemy sos :
masło rozpuszczamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aby się nie przypaliło, dodajemy posiekany
czosnek,
wegetę,
pieprz,
paprykę,
cukier,
ketchup – wszystko mieszamy i wlewamy
wodę.4. Tak przygotowanym sosem zalewamy skrzydełka i całośc wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopi. Pieczemy ok. 1h. i 20 minut do momentu aż
ryż wsiąknie cały sos i będzie miękki.
Smacznego!!