ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka zapiekane z ryżem

Skrzydełka zapiekane z ryżem

nazwa

Wykonanie

Na samym początku chciałam Was bardzo przeprosić za tak długą nieobecność na blogu. Ciągłe wyzwania dnia codziennego pochłonęły mnie ostatnio bez reszty. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie.
Dzisiejsza propozycja to skrzydełka zapiekane z ryżem. Potrawa jest naprawdę warta polecenia. Jako danie obiadowe sprawdza się świetnie. Jest łatwa do przygotowania oraz nie wymaga dużego nakładu finansowego.
Składniki:
1 kg. skrzydełek
2 duże ząbki czosnku
1 i 1/2 szklanki sypkiego ryżu
2 duże cebule lub 3 małe
Przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, słodka paryka, sól, pieprz
2 łyżki oleju
SOS:
1 duży ząbek czosnku
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki wegety
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
1/2 kostki masła
7 łyżek ketchupu
Etapy przygotowania:
1. Skrzydełka myjemy, dodajemy przyprawy, czosnek przeciskamy przez praskę, wlewamy olej. Całość mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 1h. do lodówki.
2. Ryż wysypujemy na brytfannę lub do naczynia żaroodpornego, na ryż układamy pokrojoną w prązki cebulę, na samej górze ukladamy obok siebie zamarynowane skrzydełka.
3. Przygotowujemy sos : masło rozpuszczamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aby się nie przypaliło, dodajemy posiekany czosnek, wegetę, pieprz, paprykę, cukier, ketchup – wszystko mieszamy i wlewamy wodę.
4. Tak przygotowanym sosem zalewamy skrzydełka i całośc wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopi. Pieczemy ok. 1h. i 20 minut do momentu aż ryż wsiąknie cały sos i będzie miękki.
Smacznego!!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/dania-obiadowe/skrzydelka-zapiekane-z-ryzem