Wykonanie
Cezar jest jedną z najpopularniejszych ostatnio sałatek i nic
dziwnego: jest bardzo smaczna i przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu. Mój przepis jest raczej wariacją na temat, ale spontanicznie wymyślane (na obraz i podobieństwo :) potrawy bywają przepyszne.

Składniki:
filet z kurczakapół
sałaty lodowejpół
ogórkaczerwona cebulapół kubka
jogurtu naturalnegołyżka
majonezu2-3 ząbki
czosnkutrochę posiekanego
koperku (może być suszony)łyżka
soku z cytrynygotowa
przyprawa do kurczaka lub inne
przyprawy, które dodajecie do
kurczakaoliwakromki z
bagietki lub
białego chlebamasłoFilet marynuję w
oliwie i
przyprawie i smażę z obu stron już bez dodatku tłuszczu na patelni (polecam grillową). W międzyczasie myję warzywa i kroję
ogórka w cienkie plastry,
sałatę rozszarpuję na kawałki :)
cebulę kroję w jak najcieńsze piórka. Przygotowuję sos: mieszam
majonez z
jogurtem, wciskam
czosnek, dodaję posiekany
koperek i
sok z cytryny. Mieszam wszystkie składniki sosu razem.Przygotowuję grzanki.
Bagietkę kroję w plastry (
chleb w trójkąty lub przekrawam kromki na pół), smaruję
masłem i wrzucam do piekarnika lub tostera na kilka minut.Ostudzony filet kroję w plasterki. Układam na talerzu warstwami:
sałatę,
ogórek, polewam je sosem, filet,
cebulę, polewam resztą sosu (niekoniecznie). Dookoła sałatki układam grzanki.