Wykonanie
I jeszcze wspomnienie lata:) Trochę zielonego w ten deszczowy dzień. Zielona
tarta.Składniki:Ciasto:250 g
mąki razowej (lub pół na pół razowej i pszennej)150 g
masła1
jajkosólNadzienie:
cukiniazielona fasolka szparagowaporcebulaząbek
czosnkunatka pietruszki2 łyżki
masła100-150 g startego
żółtego sera2
jajkaśmietana 30%sólpieprzulubione
przyprawyZ podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 60 min.W tym czasie na
maśle lekko szklimy cieniutkie plastry (sparzonej wcześniej i dokładnie umytej)
cukinii. Zamiast na patelni można je lekko podpiec w piekarniku, bądź na grillu.Przekładamy
cukinię do miseczki. Na patelnię wrzucamy
fasolkę,
cebulę,
pora i dusimy na
maśle. Dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku,
sól i
pieprz. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy z posiekaną drobno
natką pietruszki.Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową, na którą kładziemy kilka ziaren
fasoli (aby nasze ciasto nie podniosło się i nie popękało). Pieczemy przez ok. 10 min., po czym zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10-15 min.Na cieście układamy warzywa. Posypujemy
natką pietruszki.Do miski wbijamy 2
jajka, dodajemy
starty ser i
śmietanę 30% (ja dodałam ok. 4 łyżek). Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na tartę i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 min. (aż się nasza masa ładnie zetnie).Podajemy z
jogurtem naturalnym wymieszanym z ulubionymi
ziołami (polecam
oregano,
bazylię i
tymianek), bądź
sokiem pomidorowym, również wymieszanym z ulubionymi
ziołami,
sola i
pieprzem.Można zamiast jednej dużej formy, użyć kilku małych foremek do tarty:)