Wykonanie
Zima nie
daje za wygraną... Wyglądamy rano przez okno i stwierdzamy, że to dobry dzień na... zaszycie się w domu. W dresie, ciepłych skarpetach pichcimy obiad, parzymy
kawę... Szybkie pranie. Zaległości na komputerze. Zielona
herbata w dużym kubku. Przegląd prasy."
Soczewica ze
świeżym szpinakiem" to danie inspirowane "Paryskim miszmaszem" z książki "Apetyczna panna Dahl". Propozycja na zdrowy, sycący i rozgrzewający obiad. Taki trochę zimowy (bo
soczewica i
ryż), a trochę wiosenny (bo
świeży szpinak,
roszponka,
natka pietruszki).Jednym słowem: przedwiosenny!:)Składniki:1 puszka
soczewicy1 torebka
brązowego ryżudwie garście
świeżego szpinakugarść
roszponkinatka pietruszki1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku1 kieliszek białego wytrawnego lub
półwytrawnego winasólpieprzoliwa z oliwekulubione
przyprawy (ja użyłam mieszanki "
Zioła dalmatyńskie")Gotujemy
ryż.Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek.
Cebulę drobno kroimy. Wrzucamy ją na rozgrzaną
oliwę. Dodajemy wyciśnięte ząbki
czosnku.
Soczewicę odsączamy na sitku i dodajemy do
cebuli i
czosnku. Wlewamy kieliszek
wina.Dusimy na najmniejszym ogniu (tak, żeby
wino odparowało).Ugotowany
ryż wysypujemy na patelnię. Mieszamy.Dodajemy
szpinak i
roszponkę.Doprawiamy.Dusimy, na najmniejszym ogniu, przez ok. 5 minut.Posypujemy posiekaną
natką pietruszki.Podajemy ze świeżym żytnim lub
razowym chlebem.
Dobrego weekendu!:)