ßßß Cookit - przepis na Brązowa soczewica z suszonymi pomidorami i plackami chapati (razowymi)

Brązowa soczewica z suszonymi pomidorami i plackami chapati (razowymi)

nazwa

Wykonanie

Oryginalny przepis na tę soczewicę pochodzi z książki Yotama Ottolenghi (ja znalazłam go w necie tutaj). Troszkę zmodyfikowałam - przede wszystkim dlatego, że nie miałam suszonych pomidorów w zalewie. Cebulę smażyłam też na maśle sklarowanym, a nie na oliwie. Podałam z orkiszowymi plackami chapati /podpłomykami i roszponką. Wyszło przepysznie i sycąco!
Składniki na soczewicę:
1.5-2 szkl brązowej soczewicy
1-2 czerwone cebule, pokrojone w pióra
10-15 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski (tym razem wykorzystałam 10, ale następnym dodam więcej)
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki masła sklarowanego
natka pietruszki, drobno posiekana
przyprawy: suszona bazylia, sól morska, pieprz ziołowy
do podania: roszponka, gorgonzola
Składniki na placki (12 szt):
3 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oliwy
ciepła woda
Zaczęłam od zagniecenia ciasta na placki. Mąkę wymieszałam z solą, dodałam oliwę oraz taką ilość wody by otrzymać elastyczne ciasto. Podzieliłam na 12 części, z których zrobiłam kulki. Każdą kulkę wałkowałam na grubość ok 3-4mm (im cieniej, tym bardziej chrupiące i szybciej wyskakujące z piekarnika placki). Wkładałam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 4-6 minut. Po upieczeniu odstawiłam na bok.
Soczewicę zalałam podwójną ilością wody, dodałam suszone pomidory. Ugotowałam do miękkości (nadmiar wody należy odlać).
Na sklarowanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam ocet balsamiczny. Dusiłam kilka minut na małym ogniu.
Podsmażoną cebulę dodałam do soczewicy, doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem oraz natką pietruszki i bazylią.
Podałam z gorgonzolą, plackami i roszponką.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/12/brazowa-soczewica-z-suszonymi.html