mój ukochany przepis na kurczaka. Daaawno temu gdzieś go wyszperałam, wypróbowałam i się zakochałam Zamieszczałam go jeszcze na starym forum i ponownie polecam.składniki:piersi z kurczaka 2 podwójneananas 1 puszkasłodka śmietana 30% 1/2 litrajogurt naturalny słodki 25 dagcebule (średnie) 2 sztukicurry w proszku około 3 łyżkiszafran w proszku 1 łyżeczkavegetabiały pieprzsól do smakuoliwa (olej) do smażeniazasmażka z mąki i tłuszczu ewent. do zagęszczenia sosusposób przygotowania:Piersi z kurczaka pokroić w niewielkie kostki (oko?o 1,5 x 1,5 cm). Cebulę pokroić w kostkę. Dodać 1/2 przewidywanej ilości całkowitej vegety, szafranu, soli i pieprzu. Wymieszać.Na patelni rozgrzać oliwą, podsmażyć kurczaka z cebulą i dodatkami. Smażyć dopóki kurczak nie będzie gotowy – około 15-20 minut.Następnie dolać śmietanę i jogurt. Całość podgrzewać do zagotowania śmietany. Jeżeli sos jest za rzadki, zagęścić zasmażką.Doprawić potrawę do smaku curry, vegetą, solą i pieprzem.Potrawa powinna mieć żółty kolor. Jeżeli kolor jest za mało intensywny dodać szafranu.Pokroiś w kostkę ananasa z 1/2 lub z całej puszki. Dodać do potrawy i wymieszać. Można też dodać trochę soku z ananasa. Podawać na gorąco z ryżem na sypko.