ßßß
Dla 5 bardzo głodnych:1 1/2 litra bulionu warzywnegoduża pierś kurczaka250 g krewetek koktajlowych3 cebule dymkiopakowanie paluszków krabowych surimimakaron jajecznyoliwa do smażeniasól morskasos sojowy+marynata:3 łyżki brązowego cukru2 ząbki czosnku, rozgniecione2 łyżki sosu sojowego4 łyżki oleju ryżowegogarść świeżej, poszatkowanej kolendry
Brązowy cukier zalać odrobiną gorącej wody, by się rozpuścił. Wszystkie składniki marynaty połączyć.Kurczaka zalać marynatą, odstawić na godzinę.Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i pokrojoną dymkę (jasną i zieloną część). Dodać sos sojowy i sól morską do smaku. Gotować ok 10 minut.Kurczaka pokroić w około 8 cm kawałki, wrzucić na rozgrzaną oliwę i lekko podsmażyć z obu stron. Dodać marynatę z kurczaka, lekko posolić i dusić pod przykryciem, aż kurczak zrobi się kruchyKurczaka wraz z sosem z marynaty dodać do zupy, całość gotować przez 10 minut.Osobno ugotować makaron.Gotową zupę podawać z makaronem i paluszkami surimi.Smacznego!