ßßß
Składniki :130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki,80 g masła, pokrojonego w kostkę,8 łyżek cukru (ja dałam mniej),3 jajka, oddzielone żółtka od białek,40 g mąki,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,100 g zmielonych migdałów bez skórek,2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczyPolewa(tutaj moja modyfikacja – zamiast polewy z białej czekolady zrobiłam polewę czekoladową)4 łyżki cukru,2 łyżki śmietany,3 łyżki kakao,60 g masła,1 łyżeczka żelatynyForma o pojemności 1,5 litra, wysmarowana masłem i posypana bułką tartąWykonanie :Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo – migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 – 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.Przygotować polewę :Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody .Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia (razem z wodą, w której się moczyła) – i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto.Biała polewa50 g czekolady białej20 g śmietanki 30 %Śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę.źródło przepisu na polewę