Wykonanie
Babka z bloga Kwestia Smaku . Przez wiele osób wychwalana i słusznieBabka nie wyrasta mocno, nie należy do puszystych – jest mięsista i wilgotna. Z podanych składników wychodzi mała porcja, więc jeśli ktoś chce pełnorozmiarową babę powinien podwoić ilość składników.Piekłam ją dwa
razy – za pierwszym razem mimo, że mam silikonową foremkę – część ciasta została w środku. Kolejny raz posmarowałam formę
masłem i posypałam
tartą bułką – wtedy ciasto wyszło.Babka jest pyszna, ale nie zdetronizowała mojej ulubionej babki kokosowej z
czekoladą i
rumem 😉

Składniki :130 g
białej czekolady, połamanej na kosteczki,80 g
masła, pokrojonego w kostkę,8 łyżek
cukru (ja dałam mniej),3
jajka, oddzielone
żółtka od
białek,40 g
mąki,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,100 g zmielonych
migdałów bez skórek,2 łyżeczki tartej skórki z
pomarańczyPolewa(tutaj moja modyfikacja – zamiast polewy z
białej czekolady zrobiłam
polewę czekoladową)4 łyżki
cukru,2 łyżki
śmietany,3 łyżki
kakao,60 g
masła,1 łyżeczka
żelatynyForma o pojemności 1,5 litra, wysmarowana
masłem i posypana
bułką tartąWykonanie :Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć
białą czekoladę i
masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się
wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.Dodać
cukier i
żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia oraz zmielone
migdały. Wymieszać łyżką.Ubić pianę z
białek i połączyć z masą
czekoladowo –
migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z
pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 – 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.Przygotować polewę :
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody .Pozostałe składniki zagotować. Gdy
żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia (razem z
wodą, w której się moczyła) – i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto.Biała polewa50 g
czekolady białej20 g
śmietanki 30 %
Śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Rozpuścić połamaną na małe kawałki
czekoladę.źródło przepisu na polewę
