ßßß
Hummus podstawowy:2 kubki uprzednio namoczonej i ugotowanej ciecierzycy1/2 szklanki wody z gotowania ciecierzycy (opcjonalnie)1 średni ząbek czosnku (wyciśnięty)1 łyżka uprażonego i zmielonego sezamu*1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiegokilka łyżek dobrej jakościowo oliwysok z połowy małej cytrynysól do smakuBuraczkowy:1/2 małego, upieczonego buraka (piec w folii, ok 1 godzinę)1 łyżeczka czarnuszkiPomidorowy:2 suszone pomidory (przepis znajdziecie TU, choć oczywiście mogą być kupione)1/2 łyżeczki czerwonej czubrycyGrejpfrutowyKilka listków świeżej kolendry2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta* można zastąpić gotową tahiną ale świeżo uprażony i zmielony sezam jest dużo bardziej aromatyczny. Ja do zmielenia używam młynka do mielenia kawy.

Wszystkie składniki hummusu podstawowego mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest zbyt sucha można dodać wody z gotowania cieciorki.Hummus dzielimy na 3 równe części i odpowiednio dodajemy poszczególne składniki, osobno do buraczkowego, pomidorowego i grejpfrutowego.Każdy hummus z osobna blenderujemy, by składniki się połączyły.Świetnie smakują z surowymi warzywami (marchew, seler naciowy) lub z neutralnym grissini.Smacznego!