Wykonanie
W moje ręce wpadła fantastyczna książka „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert . W książce znajdują się przepisy na prezenty począwszy od słodkich wypieków,
przetworów przez wytrawne smakołyki,
napoje (
alkohole),
przetwory a nawet wypieki dla psówDo tego mamy podane piękne propozycje jak zapakować efektownie smakołyki. Jeden z najlepszych moich kucharsko-książkowych zakupów.Wczoraj wypróbowałam pierwszy przepis z powodzeniem – tortilla
chips. Świetna sprawa – bardzo prosty i szybki do wykonania. Świetna przekąska do
piwaSkładniki :50 g
mąki,50 g
mąki kukurydzianej,80 ml
wody,2 łyżki
oleju roślinnego,łyżeczka
soli,łyżeczka mielonej
papryki wędzonej,1 łyżeczka peperoncino w proszku (użyłam
chilli kajeńskiego),sos1
awokado,1
limonka,
sól,
pieprz,
kolendra,peperoncino(dodałam jeszcze
czosnek i
cebulę w proszku)Wykonanie :Wymieszać oba rodzaje
mąki,
sól i
przyprawy korzenne. Doprowadzić do wrzenia
wodę z
olejem i zalać suche składniki. Dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia na 10 minut. Stolnicę posypać
mąką i bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wycinać trójkąty, przełożyć na blachę i piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Sos z
awokado :Zmiksować miąższ z
awokado razem z
sokiem z limonki i
przyprawami korzennymi. Przyprawić sos i tego samego dnia podać do
chipsów.