ßßß
CameraNIKON D90Focal Length62mmAperturef/5.3Exposure1/30sISO280Składniki :1 kg grzybów (u mnie maślaki),3 cebule,2 marchewki,2 płaskie łyżeczki soli,1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego,ziarna ziela angielskiego,czarnego pieprzu (u mnie kolorowy),gorczycaliście laurowedodałam jeszcze ząbki czosnku.Marynata400 ml wody,200 ml octu 10%,1 łyżka cukru (u mnie prawie 2 łyżki),1 płaska łyżeczka soli.Wykonanie :Grzyby oczyścić, kilkakrotnie przepłukać i wrzucić do wrzącej wody (ok. 1l) z dodatkiem 2 łyżeczek soli i kwasku cytrynowego, gotować 10-15 minut. Osączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić w krażki. Marchewki obrać, umyć, pokroić w talarki.Do słoików wrzucić po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu oraz 1-2 liście laurowe. Na dno włożyć 3-5 talarków marchewki, następnie grzyby na przemian z cebulą.Zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru i 1 łyżeczką soli. Grzyby zalać gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem na 15 minut.