ßßß
Składniki :około 1,5 kg maślakówzalewa :3 szklanki wody1 szklanka octu 10 %2 łyżki cukru1,5 łyżeczki solikilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowych1 łyżka ziaren gorczycy białej3 średniej wielkości cebule1 główka czosnku
Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , wtedy nie będą wydzielały śluzu stojąc w słoikach . Obgotowujemy je we wrzątku , zlewamy wodę , a grzyby zostawiamy na cedzaku do odsączenia . Cebulę obieramy i rąbiemy jak drwal , drewno na szczapy , czyli po kucharsku , kroimy w piórka 😉 Czosnek traktujemy tak samo jak wcześniej cebulę ( obieramy,siekamy ) Wkładamy do garnka , zalewamy wodą , octem , oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy . Całość doprowadzamy do wrzenia , dokładamy do gotującej się zalewy grzyby i gotujemy jeszcze około 6 minut . Na gorąco ,przekładamy do słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, do wystygnięcia . Gotowe 😉 Grzybki świetnie przechowują się nawet rok , czy dwa lata 😉