ßßß Cookit - przepis na Marynowane Maślaki

Marynowane Maślaki

nazwa

Wykonanie

Zbieranie grzybów daje mi dużo przyjemności i odprężenia. A gdy po okresie jesiennym i nagromadzeniu odpowiednich zapasów grzybków pod różnymi postaciami nadejdzie zima ... tym większą przyjemność sprawia ich konsumowanie :) Podczas wszelkich uroczystości rodzinnych marynowane grzyby jakimś przedziwnym trafem stają najbliżej mnie a następnie magicznym sposobem szybko znikają :) W związku z tym, że ostatnio udało mi się nazbierać trochę maślaków (a z racji susz, które odczuwaliśmy latem mocno zastanawiałam się nad tym, czy w ogóle w tym roku uda się jakiekolwiek grzybobranie) przedstawiam wam dzisiaj przepis na marynowane maślaki.
Składniki:
maślaki
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10 %
6 łyżek cukru
cebula
liść laurowy
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca
łyżka soli
Przygotowanie:
Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki.
Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut.
Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, szklanki octu i 6 łyżek cukru. Zagotowujemy
Na dno słoików wsadzamy po plastrze cebuli, parę ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i po liściu laurowym. Grzyby odcedzamy z wody i przekładamy do słoików.
Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.
Smacznego ! :)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2015/10/marynowane-maslaki.html