Wykonanie
Zbieranie
grzybów daje mi dużo przyjemności i odprężenia. A gdy po okresie jesiennym i nagromadzeniu odpowiednich zapasów
grzybków pod różnymi postaciami nadejdzie zima ... tym większą przyjemność sprawia ich konsumowanie :) Podczas wszelkich uroczystości rodzinnych
marynowane grzyby jakimś przedziwnym trafem stają najbliżej mnie a następnie magicznym sposobem szybko znikają :) W związku z tym, że ostatnio udało mi się nazbierać trochę
maślaków (a z racji susz, które odczuwaliśmy latem mocno zastanawiałam się nad tym, czy w ogóle w tym roku uda się jakiekolwiek grzybobranie) przedstawiam wam dzisiaj przepis na marynowane
maślaki.Składniki:
maślaki3 szklanki
wody1 szklanka
octu 10 %6 łyżek
cukrucebulaliść laurowypieprz ziarnisty
ziele angielskiegorczycałyżka
soliPrzygotowanie:
Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą
wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże
grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe
grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki.
Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną
wodę i gotujemy je przez około 10 minut.Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek
wody, szklanki
octu i 6 łyżek
cukru. ZagotowujemyNa dno słoików wsadzamy po plastrze
cebuli, parę ziaren
gorczycy,
pieprzu,
ziela angielskiego i po liściu laurowym.
Grzyby odcedzamy z
wody i przekładamy do słoików.
Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.
Smacznego ! :)