Wykonanie
Flammkuchen czyli alzacka tarte flambee, w oryginale jest plackiem ciasta z
twarogiem,
boczkiem i
cebulą. Bardzo łatwa w przygotowaniu, szybka (nie trzeba czekać aż ciasto urośnie), prosta i pożywna.Moja wersja jest bardziej jesienna, z
czerwoną kapustą i
jabłkami. Przygotowanie
kapusty wymaga nieco więcej czasu ale i tak flammkuchen to naprawdę łatwy przepis.Spróbujcie!

Ciasto na 2 osoby:250 g zwykłej
mąki pszennej2 łyżki
oleju rzepakowegook 1/2 szklanki letniej
wodysól do smaku
Kapusta (wystarczy na flammkuchen i zostanie jeszcze do obiadu)1 mała główka
czerwonej kapusty (ok 1 kg)1 duże
jabłkogarść
żurawiny1/2 szklanki wytrawnego,
czerwonego wina2 łyżki
octu jabłkowegosól i ewentualnie
cukier do smaku+sos:1/2 szklanki
śmietany 18%1/2 szklanki
serka wiejskiegosól i
pieprz1/2 średniej
cebuli
Kapustę drobno kroimy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy ok 1/2 szklanki
wody,
wino oraz
żurawinę. Dusimy na wolnym ogniu, ok 45 minut aż
kapusta zmięknie.Dodajemy obrane i pokrojone drobno
jabłko oraz
ocet jabłkowy. Solimy i ewentualnie słodzimy do smaku. Zostawiamy pod przykryciem na jeszcze ok 20 minut, aż
jabłko będzie miękkie a smaki się połączą.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
olej,
wodę (w zależności ile zabierze ciasto) i
sól i zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto (jak na pizzę).
Śmietanę i
serek wiejski mieszamy razem, solimy i
pieprzymy.Ciasto rozwałkowujemy na grubość cienkiej pizzy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem
śmietanowym, na wierz układamy
cebulę pokrojoną w piórka.Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.Po tym czasie wyciągamy flammkuchen, rozkładamy na nim
kapustę z
jabłkiem i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok 5 minut (boki ciasta powinny być lekko zarumienione).Podobno świetnie smakuje z
piwem, nie próbowałam, ale sama też prezentuje się znakomicie!