ßßß
Na 1 pasztet o wymiarach keksówki:1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 szklanka kiszonej kapusty (dokładnie odciśniętej)5 średnich suszonych grzybówgarść suszonych śliwek1 mały seler (korzeń)1 średnia pietruszka (korzeń)1 duża cebula2 listki laurowe2 ziela angielskie1/2 łyżeczki suszonego lubczykuolej rzepakowysos sojowysól, pieprz
Cebule obrać, pokroić w piórka.Seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i warzywa, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić (wywar można zostawić, można nim podlać warzywa na patelni, jeśli będą zbyt suche). Grzyby zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 minut na średnim ogniu.Odcedzić i drobno posiekać.Dobrze odsączoną kapustę drobno poszatkować.Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, dodać uduszone warzywa (wcześniej pamiętając o wyciągnięciu liści laurowych i ziela angielskiego), grzyby i kapustę. Dodać lubczyk, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Całość zmiksować na masę, ale nie musi być bardzo gładka, kawałki kapusty mogą być wyczuwalne.Do masy dodać drobno pokrojone śliwki i całość wymieszać łyżką.Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, można na wierzch dodać kilka śliwek.Piec w 180 stopniach ok 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik a pasztet zostawić w środku jeszcze na 10 minut.Ostudzony pasztet włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy stężeje i będzie się dobrze kroił.Bardzo dobrze smakuje z odrobiną domowych powideł śliwkowych, na razowym chlebie.Smacznego!