Wykonanie
Klasyczne wigilijne połączenie smaków.
Kiszona kapusta,
grzyby,
suszone śliwki. Tym razem pod postacią wegańskiego pasztetu. Jest przepyszny, świetnie smakuje na
razowym chlebie z odrobiną domowych
powideł śliwkowych. Nie bójcie się spróbować, brzmi kontrowersyjnie a smakuje świetnie!

Na 1 pasztet o wymiarach keksówki:1 1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1 szklanka
kiszonej kapusty (dokładnie odciśniętej)5 średnich
suszonych grzybówgarść suszonych
śliwek1 mały
seler (korzeń)1 średnia
pietruszka (korzeń)1 duża
cebula2
listki laurowe2
ziela angielskie1/2 łyżeczki suszonego
lubczykuolej rzepakowysos sojowysól,
pieprz
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Seler i
pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić.Na rozgrzany
olej wrzucić
cebulę i warzywa, dodać
listki laurowe i
ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić (
wywar można zostawić, można nim podlać warzywa na patelni, jeśli będą zbyt suche).
Grzyby zalać świeżą
wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 minut na średnim ogniu.Odcedzić i drobno posiekać.Dobrze odsączoną
kapustę drobno poszatkować.Do miski wsypać ugotowaną
kaszę jaglaną, dodać uduszone warzywa (wcześniej pamiętając o wyciągnięciu
liści laurowych i
ziela angielskiego),
grzyby i
kapustę. Dodać
lubczyk, doprawić
solą,
pieprzem i
sosem sojowym. Całość zmiksować na masę, ale nie musi być bardzo gładka, kawałki
kapusty mogą być wyczuwalne.Do masy dodać drobno pokrojone
śliwki i całość wymieszać łyżką.Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, można na wierzch dodać kilka
śliwek.Piec w 180 stopniach ok 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik a pasztet zostawić w środku jeszcze na 10 minut.Ostudzony pasztet włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy stężeje i będzie się dobrze kroił.Bardzo dobrze smakuje z odrobiną domowych
powideł śliwkowych, na
razowym chlebie.Smacznego!