ßßß Cookit - przepis na ZUPA TAJSKA

ZUPA TAJSKA

nazwa

Wykonanie

Przerabianie przepisów z tradycyjnej kuchni polskiej na wegańską nie jest zbyt trudne, ale inne kuchnie to dopiero wyzwanie!
Kuchnia tajska zawiera sporo ryb i innych owoców morza. Często, jako przyprawa, używany jest też sos rybny. Taki właśnie był ten przepis na zupę. Wiadomo, że roślinożercy nie jadają tego typu stworów. Nie miałam innego wyboru, musiałam przepis przerobić. Tak powstała moja pierwsza wegańska zupa po tajsku. Nawet mój syn – wielbiciel smaków kuchni tajskiej – nie wierzył, że się uda, a jednak prosił o dokładki.
Składniki:
3/4 szklanki mleka kokosoweg0 (jest gęste i tłuste – firmy KIER – tajlandzkie (Thai)
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 garści pokrojonego szpinaku
2 szklanki bulionu warzywnego
2 papryki czerwone
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 garście szpinaku 3-4 min
5-6 łyżek ugotowanej soczewicy czerwonej
jamajska przyprawa curry, pieprz, czerwona pasta curry, imbir, 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Warzywa (oprócz szpinaku) kroimy i podsmażamy w woku lub na patelni, potem miksujemy w blenderze ale nie na gładką masę (tak, aby pozostały małe kawałeczki).
Zmiksowaną masę wlewamy do garnka i dodajemy resztę składników. Przyprawiamy i gotujemy.
Szpinak dodajemy na koniec, tak aby gotował się nie więcej niż 3-4 minuty.
Uwaga:
Jeżeli się zdecydujemy na kupienie gotowego sosu tajskiego, czerwownego lub żółtego, sprawdźmy czy nie zawiera rybnych dodatków.
Foto: M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-tajska