Wykonanie
Jesień w pełni, więc sezon na
dynię trwa. Lubię ją za piękny kolor i wielofunkcyjność. Padło na zupę krem z dyni. W prawdzie sama smakuje dosyć mdło, ale dzięki towarzystwie
bulionu i przypraw prezentuje się idealnie.

Składniki:1,5kg dyni1l
bulionu warzywnego2
papryki czerwoneprzyprawy:
curry,
sól, starty
imbir,
pieprz, słodka i
ostra papryka - wg uznaniaWykonanie:1.
Paprykę i
dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z odrobiną
oleju. Pieczemy w 220st przez 40 minut.2. Upieczone warzywa przestudzić i zdjąć z nich skórkę (zapiekanie warzyw zdecydowanie ułatwia ten etap).3.
Dynię i
paprykę dodać do wcześniej ugotowanego
bulionu warzywnego i zmiksować blenderem.4. Doprawić do smaku i gotowe. Podawać z grzankami.Smacznego!