Wykonanie
W kuchni roślinożercy nie może zabraknąć takiego właśnie tawrożku z
migdałów. Jego jedynym minusem jest to, że o przygotowaniu trzeba pomyśleć wcześniej i namoczyć
migdały. Obieranie
migdałów ze skórki (po namoczeniu) pozostawiam do Waszej decyzji (Obieranie jest proste. Namoczone
migdały po prostu wyciskamy ze skórki. Jeśli pozostawimy skórkę,
serek nie będzie biały, ale pstrokaty).Jak podaje Julieanna Hever w książce „Dieta Roślinna na co dzień”.„Bardzo dobrze udokomentowano związek pomiędzy wczesnym spożyciem
produktów mlecznych a cukrzycą typu 1. U niemowląt fragmenty
białek mleka krowiego mogą być wchłaniane do krwioobiegu przez otwory w nie w pełni rozwiniętym przewodzie pokarmowym. Układ odpornościowy atakuje je, identyfikując jako zagrożenie. Niestety, niektóre z tych fragmentów
białek przypominają budową komórki trzustki, przez co organizm
traci zdolność ich rozróżniania. W ten sposób układ immunologiczny omyłkowo niszczy komórki trzustki, uniemożliwiając jej prawidłowe funkcjonowanie i produkcję insuliny.W konsekwencji ten proces prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 1.Na całym świecie wzrasta częstoliwość występowania cukrzycy wśrod populacji, które spożywają dużo tłuszczów nasyconych i odzwierzęcych oraz
białka zwierzęcego. Maleje natomiast wraz ze zwiększeniem ilości błonnika i
tłuszczów roślinnych…Terapie żywienieniowe stały się bardziej zindywidualizowane, a pełnowartościowa dieta roślinna
daje niezwykle obiecujące
wyniki w leczeniu cukrzycy.”

Składniki:1 szklanka namoczonych i obranych
migdałówok. 70 ml
wody2 łyżki
soku z cytrynyok. 3/4 łyżeczki
soli (do smaku)1 mały ząbek
czosnkupieprz ziołowy do smaku2 łyżki
oliwyWykonanie:
Migdały miksujemy z
oliwą i
przyprawami w robocie kuchennym lub blenderze dodając powoli
wodę.Podajemy ze
szczypiorkem lub
rzodkiewką.Możemy zrobić taki
serek na słodko. Nie dodajemy wówczas
czosnku i
pieprzu, a zamiast
wody można dodać
mleko roślinne. Można dosłodzić i podawać z
owocami lub
dżemem.
