Wykonanie
To moje ulubione, szybkie danie. Nie wymaga wiele pracy, wystarczy pokroić warzywa, przyprawić, zalać
serkiem wegańskim i… do piekarnika.Podajemy z
ziemniakami,
ryżem lub
kaszami. Idealne danie na zapracowany dzień, albo kiedy po prostu nie chce się nam gotować.Składniki:1
cukinia zielona1
cukinia żółta1
cebula1 kostka
tofu (400g)1-2
pomidorysól,
pieprz,
przyprawa do grila, wędzona
papryka lub każdy inny ulubiony zestaw przypraw
Serek wegański „nacho”1 szklanka
nerkowców (cashew)1 ząbek
czosnku3 łyżki
płatków drożdżowych dietetycznych (nutritional yeast)1
czerwona papryka konserwowa1 łyżeczka
skrobi kukurydzianejsól,
sok z cytrynyWody dodajemy tyle aby uzyskać 2 szklanki
sera.Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wylewamy na wcześniej przygotowane warzywa.Pieczemy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze ok. 370F (ok. 185C) przez ok. 50 min.Podajemy z
ziemniakami,
ryżem lub
kaszami.