Wykonanie
Badania pokazują że osoby jedzące
mięso, w tym
drób i
ryby, miały o 118 % wyższe ryzyko wystąpienia demencji w porównaniu do osób będących na diecie wegetariańskiej.Koszt leczenia demencji na świecie wynosił w 2010 roku ok. 604 miliardów dolarów a zachorowało na nią ok. 35 mln ludzi*.Myślę, że po takich informacjach już zabieracie się do zrobienia tej pysznej wegańskiej (bez cholesterolu i oczywiście bez
mięsa) sałatki.Składniki:ugotowane pokrojone w kostkę
ziemniaki (ok. 0,5 kg)pęczek
rzodkiewki – pokrojone w ćwiarki lub mniejsze porcjepęczek
szczypiorku – posiekaćgarść
zielonego groszku lub
fasolki szparagowej, ugotować na chrupiąco
koperek do smaku – posiekać
Sos musztardowy (ten sos naprawdę idealnie pasuje do tej sałatki):
olej,
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
musztardaWszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.



*R.Pawlak ” W obornie wegetarianizmu”