ßßß
Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki orkiszowej lub pełnego przemiału z białej pszenicy1 szklanka mąki białej pszennej lub mąki owsianej1/2 szklanki zmielonych na mąkę migdałów (almond meal)5-6 łyżek miodu leśnego lub brązowego cukru trzcinowego1/2 łyżeczki soli60 ml oleju2 łyżki drożdży suchych2 szklanki mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, itp.)Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po podwójnym wyrośnięciu rozwałkowujemy w prostokąt.Na rozwałkowane ciasto nakładamy wystudzoną masę makową i zwijamy w rulonik.Smarujemy mlekiem (można użyć pędzla) aby w czasie pieczenia wyszedł ładny bązowy kolor.Możemy posypać kruszonką lub płatkmi migałowymi.Odstawimy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 C (350F).Masa makowa:1 szklankę maku zmielić na „mąkę” (zmieliłam suchy mak w blenderze ale można również w młynku do kawy)o,5 szklanki kaszy mannej6 łyżek brązowego cukru, można użyć zmielone daktyle lub syrop daktylowy, syrop ryżowy, lub miód leśnyok. 2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego1/2 szklanki zmielonych migdałów (almond meal)0,5 szklanki pokrojnych orzechów włoskich (opcjonlanie)szczypta soliMleko zagotowujemy i dodajemy zmielony mak i kaszę.Gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 min, mieszając aby nie przywarło.Pod koniec gotowania dodajemy zmielone migdały i cukier lub inny środek słodzący.Przygotowaną masę odstawiamy do wystygnięcia.