Wykonanie
Moja koleżanka Gosia powiedziała mi, że nie da się upiec smacznego makowca bez
jajka. Czy też tak sądzicie? Jeżeli tak, to wypróbujcie ten przepis. Mam nadzieję, że wpłynie na zmianę Waszej opinii. Bierzemy się za pieczenie. Przepis uprościłam jak się tylko dało.
Maku nie trzeba dwa
razy mielić i jest mięciutki!

Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki orkiszowej lub pełnego przemiału z białej pszenicy1 szklanka
mąki białej pszennej lub
mąki owsianej1/2 szklanki zmielonych na
mąkę migdałów (almond meal)5-6 łyżek
miodu leśnego lub
brązowego cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
soli60 ml
oleju2 łyżki
drożdży suchych2 szklanki
mleka roślinnego (
sojowe,
migdałowe, itp.)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku, dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po podwójnym wyrośnięciu rozwałkowujemy w prostokąt.Na rozwałkowane ciasto nakładamy wystudzoną masę
makową i zwijamy w rulonik.Smarujemy
mlekiem (można użyć pędzla) aby w czasie pieczenia wyszedł ładny
bązowy kolor.Możemy posypać kruszonką lub
płatkmi migałowymi.Odstawimy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 C (350F).Masa makowa:1 szklankę
maku zmielić na „mąkę” (zmieliłam suchy
mak w blenderze ale można również w młynku do
kawy)o,5 szklanki
kaszy mannej6 łyżek
brązowego cukru, można użyć zmielone
daktyle lub
syrop daktylowy,
syrop ryżowy, lub
miód leśnyok. 2 szklanki
mleka migdałowego lub innego roślinnego1/2 szklanki zmielonych
migdałów (almond meal)0,5 szklanki pokrojnych
orzechów włoskich (opcjonlanie)szczypta
soliMleko zagotowujemy i dodajemy zmielony
mak i
kaszę.Gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 min, mieszając aby nie przywarło.Pod koniec gotowania dodajemy zmielone
migdały i
cukier lub inny środek słodzący.Przygotowaną masę odstawiamy do wystygnięcia.