ßßß



0,5 kg mąki żytniej typ 7201 i 1/3 szklanki wody w temp. ciała1 kopiasta łyżeczka soli1 łyżka oleju do gotowania kaszy100 gramów kaszy gryczanej1,5 łyżeczki płynnego miodu lub brązowego cukru25 gramów drożdżydo posypania mąka żytnia j.w lub ulubione ziarenkaKaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, skracając o 5 minut czas przygotowania, czyli gotujemy przez 10 minut, osączamy, studzimy.Mąkę przesiewamy z solą, na środku robimy zagłębienie wkruszamy drożdże, zalewamy 4 - 5 łyżkami wody, dodajemy miód, mieszamy placami, odstawiamy na 15 minut, na powierzchni mają się utworzyć bąbelki.
Potem dodajemy sypką przestudzoną kaszę, mieszamy wszystko łyżką by kasza rozprowadziła się po mące.
Następnie stopniowo dodajemy resztę wody zagniatając lepkie ciasto (takie ma być, nie podsypujemy mąką).
Keksówkę o wymiarach 25x10 cm smarujemy olejem, posypujemy mąką, zwilżonymi wodą rękami wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 - 120 minut.Na końcu ciasto smarujemy z wierzchu wodą (w temp. pokojowej) i obsypujemy mąką lub ziarenkami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,wkładamy chlebek i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy na kratce i smacznego :)