Wykonanie
Doskonały domowy
chleb, wilgotny, delikatny wbrew pozorom. Użyłam
mąki typ 720, dzięki
czemu nie jest tak zbity jak w przypadku przemiału 2000. Polecam nawet tym, którzy za
kaszą gryczaną nie przepadają :)




0,5 kg
mąki żytniej typ 7201 i 1/3 szklanki
wody w temp. ciała1 kopiasta łyżeczka
soli1 łyżka
oleju do gotowania
kaszy100 gramów
kaszy gryczanej1,5 łyżeczki płynnego
miodu lub
brązowego cukru25 gramów
drożdżydo posypania
mąka żytnia j.w lub ulubione ziarenka
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki
oleju, skracając o 5 minut czas przygotowania, czyli gotujemy przez 10 minut, osączamy, studzimy.
Mąkę przesiewamy z
solą, na środku robimy zagłębienie wkruszamy
drożdże, zalewamy 4 - 5 łyżkami
wody, dodajemy
miód, mieszamy placami, odstawiamy na 15 minut, na powierzchni mają się utworzyć bąbelki.
Potem dodajemy sypką przestudzoną
kaszę, mieszamy wszystko łyżką by
kasza rozprowadziła się po
mące.

Następnie stopniowo dodajemy resztę
wody zagniatając lepkie ciasto (takie ma być, nie podsypujemy
mąką).

Keksówkę o wymiarach 25x10 cm smarujemy
olejem, posypujemy
mąką, zwilżonymi
wodą rękami wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.

Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 - 120 minut.Na końcu ciasto smarujemy z wierzchu
wodą (w temp. pokojowej) i obsypujemy
mąką lub ziarenkami.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,wkładamy chlebek i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy na kratce i smacznego :)