Wykonanie
Tak, nasz zwykły smaczny, polski kapuśniaczek z ziarnem Azteków. To dopiero ciekawe połaczenie, nieprawdaż?Po pierwsze jest to najprostyszy sposób na włączenie do naszego jadłospisu tak cennego ziarna. Po drugie, nikt nie będzie niczego podejrzewał, gdyż
amarantus jest mały i nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, więc doskonale da się go wkomponować w kapuśniakowy smak.
Kapusta kiszona znana jest z wysokiej zawartości witaminy C. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę K, żelazo, błonnik i inne dobroczynne dla naszego zdrowia substancje odżywcze. Spożywanie
kapusty kiszonej wzmacnia odporność i przyczynia się
między innymi do poprawy przemiany materii. Inne przepisy z
amaratusem znjdziecie tutaj i tutaj

Składniki:ok. 400g
kapusty kiszonej4
ziemniaki pokrojone w kostkę2
marchewki pokrojone w kostkę lub starte na tartce1 ząbek
czosnku1/4 łyżeczki
kminku2
suszone grzybki1/2
cebuli pokrojonej w kostkę1/2 łyżeczki
majeranku1 łyżka
oliwyprzyprawa/bulion warzywny2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1-2 łyżki
amarantusasól do samku (dodajemy na koniec)ok. 2 litry
wody lub
bulionu warzywanegoGotujemy pokrojone warzywa (
cebulkę możemy podsmażyć) z
przyprawami i
amarantusem ok. 20 min, dodajemy pokrojoną
kiszoną kapustę i gotujemy do miękkości.