ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach

Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach

nazwa

Wykonanie

Kapuśniak, to jedna z zup w moim niedługim zupowym jadłospisie, które chętnie zjadam.Nie wiem czym jest to spowodowane. Choć Mama twierdzi, że to za sprawą kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;)
Składniki:
0,7 kg żeberek wieprzowych
garść suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor
0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa )
0,5 kg zszatkowanej słodkiej kapusty
1 mała marchewka
1 średni ziemniak
1 małą cebula
pół łyżeczki majeranku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Do garnka wlać ok 1,5 l zimnej wody, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz umyte grzyby.Gdy woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz, gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawać!
Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/kapusniak-z-prawdziwkami-na-zeberkach.html