Wykonanie
Cynamonki w dwóch wydaniach. Do przepisu zainspirowała mnie nasza czytelniczka, Pani Aleksandra.Zrobiłam je trochę inaczej, podaję jednak dwa przepisy, oba wegańskie. W ten sposób dajemy naszym czytelnikom możliwość wyboru.Życzę udanych wypieków, smacznych cynamonek, wspaniałego i ciepłego weekenduFoto: M.BojkoSkładniki:3/4 szklanki
mąki pszennej z pełnego przemiału3/4 szklanki
mąki pszennej białej3/4 szklanki
mąki z
migdałów (mielimy
migdały na
mąkę)1,5 łyżki suchych
drożdży1/5 szklanki
oleju2/3 szklanki
mleka roślinnego – najlepiej
migdałowe lub z
nerkowców (może być więcej)4 łyżki
tofu (zamiast
jajek)1/2 szklanki
mleka do rozrobienia
drożdży5 łyżek
brązowego cukru lub
syropu z agawy (można dodać więcej)
Tofu,
olej,
cukier i
mleko miksujemy w blenderze.
Drożdże rozrabiamy w ciepłym
mleku. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wygniatamy jeszcze raz, rozwałkowujemy i rozsmarowujemy
cynamonowe nadzienie. Zawijamy w rulon, kroimy w plastry i wykładamy na wcześniej wysmarowaną
olejem blaszkę. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 C (365 F).
Cynamonowe nadzienie:3/4 szklanki zmielonych
migdałów1 łyżka
cynamonu0,5 szklanki
cukru (można więcej)odrobina
wody lub
olejuWszystko mieszamy i powinniśmy uzyskać gęstą masę.


Przepis P. Aleksandry
CIASTO DROŻDŻOWE:– 2 saszetki
drożdży suchych (po 7g)– ok 1/2kg
mąki– 1 szklanka letniego
sojowego mleka– szczypta
soli– 2 do 4 łyżek
cukru– 150 g roztopionego
masła roślinnegoMASA CYNAMONOWA:– 1/2 szklanki
mąki– 1 i 1/2 szklanki
brązowego cukru (im ciemniejszy i lepki tym lepszy)– 200 g roztopionego
masła roślinnego– 2 łyżeczki
cynamonu– garść
orzechówCiasto drożdżowe jest wszystkim znane, więc w
skrócie:wszystkie suche składniki wymieszać razem w dużej misce a
masło i
mleko połączyć razem i mieszając dolewać do suchych produktów.Masa też jest bardzo prosta. Do miseczki z roztopionym
masłem dodać
cukier,
mąkę i
cynamon mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić pożądnie w lodówce (i tak musimy czekać aż nam ciasto urośnie).Na koniec, rozwałkowujemy ciasto i rozsmarowujemy masę. Zawijamy jak roladę, tniemy na grubaśne plastry ok 2-3 cm.Masa pod wpływem ciepła w piekarniku często się wylewa dlatego ja wkładam te plastry w papierki do muffinek i rozkładam na płaskiej blaszce.Gorąco polecam dla wegańskich dzieci.