Wykonanie
Dawno nie piekłam
drożdżowego ciasta. Najbardziej lubię piec
drożdżowe z
owocami . Do lata jeszcze trochę czasu, a dzisiaj przepis na
drożdżowy wieniec z
jabłkami i
orzechami. Bardzo proste
ciasto drożdżowe, które upiekłam z
jabłkami i
orzechami pekan. Idealne do popołudniowej
kawy. Nie za słodkie, więc i na śniadanie w sam raz.
Ciasto drożdżowe do odrywania.

Składniki:400 g
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży200 – 250 ml
mleka1
jajko80 g
cukru50 g
masła, stopionego½ łyżeczki
soli3
jabłka80 g
orzechów, u mnie pekan1 łyżka
masła1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
brązowego cukruDodatkowo1
jajko1 łyżka
mleka2 łyżki perlistego
cukruWykonanie:Podgrzej
mleko i rozpuść w nim
drożdże i
cukier. Dodaj
mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj
sól i roztopione
masło. Wyrób elastyczne, puszyste ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz
jabłka i pokrój w kostkę. Podsmaż
jabłka na
maśle z dodatkiem
cukru i
cynamonu. Pod koniec dodaj grubo posiekane
orzechy. Ostudź nieco nadzienie.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części i rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Ułóż pierwszy placek na blasze pokrytej pergaminem. Rozprowadź na nim nadzienie, ale pozostaw brzeg o grubości 2 cm. Posmaruj brzeg
jajkiem. Następnie przykryj nadzienie drugim plackiem, lekko dociskając.Umieść na środku wieńca kubek czy szklankę o średnicy 10 cm i rozetnij ciasto na 10 pasków, tzn. od brzegu szklanki do brzegu ciasta. Teraz każdy nacięty pasek odwróć raz, wszystkie w tym samym kierunku. Posmaruj wieniec
jajkiem i posyp perlistym
cukrem. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz ciasto w piekarniki nagrzanym na 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
Ciasto drożdżowe w kształcie wieńca zamiast tradycyjnego
drożdżowego w prostokącie.

Polecane przepisy
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z marcepanem
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem i
migdałową kruszonkąDrożdżowa babka wielkanocna