ßßß
Składniki:400 g mąki pszennej15 g świeżych drożdży200 – 250 ml mleka1 jajko80 g cukru50 g masła, stopionego½ łyżeczki soli3 jabłka80 g orzechów, u mnie pekan1 łyżka masła1 łyżeczka cynamonu3 łyżki brązowego cukruDodatkowo1 jajko1 łyżka mleka2 łyżki perlistego cukruWykonanie:Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj sól i roztopione masło. Wyrób elastyczne, puszyste ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Podsmaż jabłka na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Pod koniec dodaj grubo posiekane orzechy. Ostudź nieco nadzienie.Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części i rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Ułóż pierwszy placek na blasze pokrytej pergaminem. Rozprowadź na nim nadzienie, ale pozostaw brzeg o grubości 2 cm. Posmaruj brzeg jajkiem. Następnie przykryj nadzienie drugim plackiem, lekko dociskając.Umieść na środku wieńca kubek czy szklankę o średnicy 10 cm i rozetnij ciasto na 10 pasków, tzn. od brzegu szklanki do brzegu ciasta. Teraz każdy nacięty pasek odwróć raz, wszystkie w tym samym kierunku. Posmaruj wieniec jajkiem i posyp perlistym cukrem. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz ciasto w piekarniki nagrzanym na 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
Ciasto drożdżowe w kształcie wieńca zamiast tradycyjnego drożdżowego w prostokącie.
Polecane przepisyCiasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonkąCiasto drożdżowe z marcepanemCiasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonkąDrożdżowa babka wielkanocna