Wykonanie
Mięciutkie, lekko słodkie z pysznym
jabłkowo-
orzechowo-
cynamonowym nadzieniem :)Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ...

Składniki :500
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych3 łyżki roztopionego
masła3/4 szklanki
mleka2 całe
jajka4 łyżki
cukruszczypta
solikilka kropli
aromatu cytrynowegoNadzienie:3 kwaskowe jab łka2 łyżki
cukruszczypta
cynamonu2 łyżki posiekanych
orzechów włoskichWykonanie:

Przygotowujemy nadzienie -
jabłka ścieramy na oczkach,
orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy
cukier,
cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy.Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i części podgrzanego wcześniej
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą
mąką, następnie dodać ubite
jaja, aromat, szczyptę
soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy
kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je
mlekiem i posypujemy
cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st.

z resztek ciasta zrobiłam drożdżówkę - słoneczko :))