ßßß
Składniki na 12 muffinów:200 ml mleka40 g masła40 g cukru ( ja dałam 60 g, bo jestem cukrolubna )250 g mąki pszennej2 jajkacukier waniliowy ( w moim wydaniu podwójna porcja- tym razem nieświadomie dodana :)4 g drożdży instant ( suche drożdże)szczypta soliposiekane włoskie orzechy- ilość wedle uznania, moi Testerzy sami łuskali orzechy i zadecydowali o ich ilościMleko podgrzewamy z masłem, zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy :mąkę z cukrem, drożdżami, solą i jajkami do tego dodajemy przestudzoną mieszankę. Mieszamy energicznie, bo masa jest dosyć gęsta, kilka minut ( drewnianą łyżka - dzięki temu się tak nie klei). Odstawiamy w ciepłe miejsce, za radą autorki- na drzwiczki (nagrzanego i wciąż włączonego) piekarnika. Ciasto stoi sobie tak przykryte ściereczką około godzinki. Następnie przekładamy do natłuszczonych foremek lub papilotek. Przykrywamy folia aluminiową, zostawiając odrobinę miejsca na wyrośnięcie i wstawiamy do piekarnika ( w moim przypadku) nagrzanego do 180 stopni. Dzisiaj włożyłam do nagrzanego do 200 stopni i były odrobinę za ciemne. Wiadomo każdy piekarnik rządzi się swoimi prawami :))) Pieczemy 20-25 min, do suchego badylka ;)))P.S. ja potraktowałam je lukrem ( niestety przez to że wyszły ciemne i kolor lukru jest inny ;))Smacznego- przepyszne!!!