Wykonanie
Pyszne
bułki z
migdałową kruszonką.

Składniki: na
bułki:500 g
mąki pszennej,70 g roztopionego
masła,1/2 łyżeczki
soli,4 łyżki
cukru,30 g świeżych
drożdży,3
jajka w tym 1 do posmarowania bułeczek,200 ml
mleka. na kruszonkę:50 g zmielonych
migdałów,35 g miękkiego
masła,40 g
brązowego cukru,3 łyżki
mąki pszennej,szczypta
cynamonu.JAK TO ROBIMY?W dużej misce mieszamy
mąkę,
cukier,
sól rozczyn z
drożdży. Następnie dodajemy 2 uprzednio roztrzepane
jajka i
mleko. Wyrabiamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy roztopione
masło i kontynuujemy wyrabianie, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i odkładamy do miski. Czekamy, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 13 części , z których formujemy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do momentu gdy bułeczki podwoją swoją objętość.Międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

Smacznego!Źródło inspiracji:http://www.mojewypieki.com/przepis/lekko-slodkie-buleczki-z-migdalowa-kruszonka