ßßß Cookit - przepis na DROZDZOWE BULECZKI

DROZDZOWE BULECZKI

nazwa

Wykonanie

Pyszne bułki z migdałową kruszonką.
Składniki: na bułki:
500 g mąki pszennej,
70 g roztopionego masła,
1/2 łyżeczki soli,
4 łyżki cukru,
30 g świeżych drożdży,
3 jajka w tym 1 do posmarowania bułeczek,
200 ml mleka. na kruszonkę:
50 g zmielonych migdałów,
35 g miękkiego masła,
40 g brązowego cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
szczypta cynamonu.
JAK TO ROBIMY?
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól rozczyn z drożdży. Następnie dodajemy 2 uprzednio roztrzepane jajka i mleko. Wyrabiamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy roztopione masło i kontynuujemy wyrabianie, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i odkładamy do miski. Czekamy, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 13 części , z których formujemy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do momentu gdy bułeczki podwoją swoją objętość.
Międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Smacznego!
Źródło inspiracji:
http://www.mojewypieki.com/przepis/lekko-slodkie-buleczki-z-migdalowa-kruszonka
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2013/09/drozdzowe-bueczki.html