ßßß
Składniki: na bułki:500 g mąki pszennej,70 g roztopionego masła,1/2 łyżeczki soli,4 łyżki cukru,30 g świeżych drożdży,3 jajka w tym 1 do posmarowania bułeczek,200 ml mleka. na kruszonkę:50 g zmielonych migdałów,35 g miękkiego masła,40 g brązowego cukru,3 łyżki mąki pszennej,szczypta cynamonu.JAK TO ROBIMY?W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól rozczyn z drożdży. Następnie dodajemy 2 uprzednio roztrzepane jajka i mleko. Wyrabiamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy roztopione masło i kontynuujemy wyrabianie, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i odkładamy do miski. Czekamy, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 13 części , z których formujemy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do momentu gdy bułeczki podwoją swoją objętość.Międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Smacznego!Źródło inspiracji:http://www.mojewypieki.com/przepis/lekko-slodkie-buleczki-z-migdalowa-kruszonka