ßßß Cookit - przepis na Hotteok - słodkie koreańskie placki

Hotteok - słodkie koreańskie placki

nazwa

Wykonanie

Hotteok, słodkie placki, które są jednymi z najbardziej tradycyjnych przysmaków Korei. Ciasto przypomina trochę ciasto na drożdżowe racuchy, a słodkie nadzienie to połączenie brązowego cukru, cynamonu i orzeszków. Chcąc zrobić takie placki, można kupić gotową mieszanką mączną z potrzebnymi dodatkami lub samemu je wykonać.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka oleju
- 25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych
Składniki na nadzienie:
- 1/2 szklanki drobnego cukru brązowego
- łyżeczka cynamonu
- ok. 50 g posiekanych orzechów(ja użyłam włoskich)
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąki, dodać pokruszone drożdże, cukier sól, całość wymieszać. Ciepłe mleko dodać do ciasta, ponownie wymieszać. Na koniec dodać łyżeczkę oleju.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia swojej objętości.
W miseczce wymieszać brązowy cukier, cynamon i posiekane orzechy.
Po upływie godziny, zaczynamy formować placki. Bierzemy po kawałeczku ciasta i formujemy okrągłe płaskie placki. Na jeden placek wsypujemy przygotowane przez nas nadzienie, przykrywamy drugim cienkim plackiem. Brzegi zalepiamy i lepimy kolejne placki. Robiąc placki, podsypujemy sobie mąkę, by ciasto nie oblepiało nam rąk.
Tak zrobione placuszki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Przyciskamy je płaską szpatułką. Odwracamy i podsmażamy na złocisty kolor drugą stronę.
Usmażone placki odkładamy na talerz wyłożony pergaminem dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło!
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/01/hotteok-sodkie-koreanskie-placki.html