Wykonanie
Hotteok, słodkie placki, które są jednymi z najbardziej tradycyjnych przysmaków Korei. Ciasto przypomina trochę ciasto na
drożdżowe racuchy, a słodkie nadzienie to połączenie
brązowego cukru,
cynamonu i orzeszków. Chcąc zrobić takie placki, można kupić gotową mieszanką mączną z potrzebnymi dodatkami lub samemu je wykonać.

Składniki na ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka
mąki ryżowej- 1,5 szklanki ciepłego
mleka- 3 łyżki
cukru- płaska łyżeczka
soli- łyżeczka
oleju- 25 g
drożdży świeżych lub opakowanie suchychSkładniki na nadzienie:- 1/2 szklanki drobnego
cukru brązowego- łyżeczka
cynamonu- ok. 50 g posiekanych
orzechów(ja użyłam włoskich)Sposób przygotowania:Do miski przesiać
mąki, dodać pokruszone
drożdże,
cukier sól, całość wymieszać. Ciepłe
mleko dodać do ciasta, ponownie wymieszać. Na koniec dodać łyżeczkę
oleju.Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia swojej objętości.W miseczce wymieszać
brązowy cukier,
cynamon i posiekane
orzechy.Po upływie godziny, zaczynamy formować placki. Bierzemy po kawałeczku ciasta i formujemy okrągłe płaskie placki. Na jeden placek wsypujemy przygotowane przez nas nadzienie, przykrywamy drugim cienkim plackiem. Brzegi zalepiamy i lepimy kolejne placki. Robiąc placki, podsypujemy sobie
mąkę, by ciasto nie oblepiało nam rąk.Tak zrobione placuszki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Przyciskamy je płaską szpatułką. Odwracamy i podsmażamy na złocisty kolor drugą stronę.Usmażone placki odkładamy na talerz wyłożony pergaminem dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.Podawać na ciepło!








