ßßß Cookit - przepis na CUKINIA W SOSIE TAJSKIM

CUKINIA W SOSIE TAJSKIM

nazwa

Wykonanie

„Warzywa, owoce i pełne ziarno praktycznie zawsze zawierają mniej kalorii niż mięso, nabiał i jajka. Przyczynia się do tego ich niska zawartość tłuszczu (…). Co więcej produkty roślinne są bogate w błonnik, który powoduje, że najadasz się, zanim dostarczysz organizmowi zbyt wiele kalorii. Badania wykazały, że każde 14g błonnika w codziennej diecie powoduje spadek ilości konsumowanych kalorii o około 10%.” *
Zapraszam na weganizm po tajsku, już w ogóle nie wspomnę, że jest pycha!
Foto: M.Bojko
Składniki: 3 zielone cukinie
2 żółte cukinnie
40 dkg pieczarek
1 puszka mleka kokosowego (najlepiej tajskiego)
przyprawa indyjska – garam masala, curry (jamajskie)
sól, pieprz
Warzywa i pieczarki podsmżamy na oleju, dodajemy mleko i przyprawy. Możemy to zrobić w woku lub na patelni. Warzywa muszą być lekko kruche.
Porcja dla 4 osób. Podajemy z ryżem lub makaronem.
*Neal D. Bernard „Wygraj z rakiem”
Przyprawy można kupić w http://swiatprzypraw.com.pl/
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/cukinia-w-sosie-tajskim