Wykonanie
Składniki na 4 osoby:250 g
ryżu do risotto (np. arborio)jedna średnia
cukiniajeden
por1,5 litra gorącego
bulionu warzywnego (ja ugotowałam
bulion z suszonej
włoszczyzny - nie odcedzałam go dokładnie, dlatego w risotto znalazło się trochę
marchewki) Uwaga:
bulion musi być gorący, najlepiej taki "pykający" na wolnym ogniu.dwa ząbki
czosnkusól,
pieprz,płaska łyżeczka
currymożna dodać też ok 100 ml białego,
wytrawnego wina, ja nie dodałam ponieważ nie miałam, ale wiem, że
wino wzbogaca smak risotto)4 łyżki
oliwyPora umyj i drobno pokrój.
Cukinię umyj, przekrój na pół i łyżeczką wydrąż pestki (tą czynność można pominąć, ale sam środek
cukinii bardzo "puszcza"
wodę i
cukinia moim zdaniem nie jest wtedy taka jędrna).
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.Na patelni rozgrzej łyżkę
oliwy i podduś pokrojoną
cukinię, około minuty.
Cukinia powinna być nadal twardawa.W garnku rozgrzej
oliwę i wrzuć
por. Podduś go. Po chwili dosyp
ryż i smaż do momentu, aż
ryż będzie szklisty. Wtedy dodajemy pierwszą wazową łyżkę gorącego
bulionu. Mieszamy i czekamy, aż
bulion się wchłonie. Następną porcją może być
wino, jeśli nie mamy stopniowo dodajemy po łyżce
bulion. Należy często mieszać potrawę, aby uniknąć jej przypalenia. Po około 15 minutach dodajemy
cukinię,
czosnek i
curry i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
Ryż powinien być lekko twardy w środku. Podawać zaraz po przyrządzeniu.Dla osób, które nie są na diecie polecam dodać do risotto na koniec gotowania łyżeczkę
masła.