Wykonanie
Wieki nie
jadłam takiej zapiekanki. Kiedyś bardzo często robiłam różne zapiekanki z sosami na bazie
śmietany, z
serem żółtym...
Potem jednak nie miałam pomysłu czym to wszystko zastąpić żeby też dobrze smakowało. Wpadł mi do głowy pomysł na sos z
tofu i
mleka sojowego :-) Wyszło pysznie!Składniki:250 g
makaronu (u mnie kukurydziany, bezglutenowy)250 g
pieczarek2
cebule3
marchewki (lub inne warzywa)kostka
tofu 180 g2 szklanki
mleka sojowegosól, i
przyprawy garama masala (ok. 1/2 łyżeczki),
curry (2-3 łyżeczki)tłuszcz do smażeniaWykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki,
cebulę i
marchewki drobno kroimy i podsmażamy, do momentu aż trochę zmiękną.
Tofu wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy
mleko sojowe,
przyprawy i miksujemy na gładką masę.Ugotowany
makaron mieszamy z
marchewką,
cebulą i
pieczarkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.Pieczemy przez ok 20 min w 200 stopniach, do momentu aż wierzch ładnie się zarumieni.

Nie prezentuje się zbyt pięknie, ale nie o wygląd tu chodzi ;-)Smacznego!