Wykonanie
Ryż do obiadu, z
zielonym groszkiem i
przyprawą curry. Nic trudnego, natomiast sama
przyprawa i
groszek poprawiają niesamowicie smak
ryżu. Lubię tą wersję, jeżeli podaje
ryż do
pieczonego mięsa, do którego nie robiłam sosu, nie mam też czasu by przygotować jakiś inny sos. Choć np. tak przygotowany
ryż nadaje się także do jajecznicy i innych bezmięsnych propozycji. Nie wiem jak Wy, ale nie przepadam za samym suchym
ryżem, wolę go zawsze jakoś doprawić, poprawić
smakowo. Czas wykonania to czas gotowania
ryżu, plus dwie minuty.

Składniki na 4 porcje:2 woreczki
ryżupaczka mrożonego
groszku 450 g (lub świeży jeżeli macie aktualnie dostęp)płaska łyżka stołowa
przyprawy currydwie szczypty
pieprzupół łyżeczki
soli do
wody, do ugotowania
ryżu.Wykonanie:W niedużym garnuszku zagotować
wodę z dodatkiem
soli, na wrzącą wkładać woreczki
ryżu. Zmniejszyć moc palnika, i gotować do miękkości - aż woreczek napełni się
ryżem.W czasie gotowania
ryżu przygotować
groszek. Zagotować
wodę w garnku, na wrzątek wrzucać mrożone warzywo. Gotować kilka minut. Ja zazwyczaj gotuję 5. Na opakowaniach jest napisane by gotować np. 9 minut, jednak po tym czasie z
groszku zrobiłaby się papka. Trzeba spróbować, czy jest miękki. Odcedzić.Ugotowany
ryż wyjąć z woreczka, przełożyć do naczynia. Dołożyć
groszek,
pieprz oraz
przyprawę curry. Całość dokładnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ciepłe.Smacznego! :)
