ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z boczkiem i groszkiem

Spaghetti z boczkiem i groszkiem

nazwa

Wykonanie

piątek, 7 Marzec 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Kolejna propozycja na szybki obiad z makaronem w roli głównej. Najlepszy z dodatkiem świeżego groszku, ale zimą możemy użyć mrożonego. Zamiast spaghetti możemy użyć innego rodzaju makaronu.
Składniki:
spaghetti, porcja dla 2 osób
szklanka świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
kawałeczek wędzonego boczku
6 cebulek dymek
parmezan
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy na małe, cienkie paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy boczek i smażymy przez chwilę. Dodajemy obrane i przekrojone na pół cebulki (szczypior odcinamy). Wsypujemy groszek, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż cebulki się zeszklą. Dodajemy mkaron, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy danie od razu, posypane tartym parmezanem.
Jeśli macie ochotę na inną wersję makaronowego dania, możecie skorzystać z przepisu na mocno bazyliowe spaghetti z mozzarellą i oliwkami, tradycyjne spaghetti bolognese, z mięsem i sosem pomidorowym lub mocno czosnkowe z duża ilością parmezanu.
Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/makarony/spaghetti-z-boczkiem-i-groszkiem