Wykonanie
piątek, 7 Marzec 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Kolejna propozycja na szybki obiad z
makaronem w roli głównej. Najlepszy z dodatkiem świeżego
groszku, ale zimą możemy użyć mrożonego. Zamiast spaghetti możemy użyć innego rodzaju
makaronu.Składniki:spaghetti, porcja dla 2 osóbszklanka świeżego (lub mrożonego)
zielonego groszkukawałeczek
wędzonego boczku6
cebulek dymekparmezan3-4 łyżki
oliwysól,
pieprzMakaron gotujemy al dente.
Boczek kroimy na małe, cienkie paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę. Dodajemy
boczek i smażymy przez chwilę. Dodajemy obrane i przekrojone na pół
cebulki (
szczypior odcinamy). Wsypujemy
groszek, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż
cebulki się zeszklą. Dodajemy
mkaron, doprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy danie od razu, posypane tartym
parmezanem.
Jeśli macie ochotę na inną wersję
makaronowego dania, możecie skorzystać z przepisu na mocno
bazyliowe spaghetti z
mozzarellą i
oliwkami, tradycyjne spaghetti bolognese, z
mięsem i
sosem pomidorowym lub mocno
czosnkowe z duża ilością
parmezanu.Smacznego!