ßßß Cookit - przepis na Makaron z awokado, szpinakiem i mascarpone

Makaron z awokado, szpinakiem i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
150 g makaronu
50 g szpinaku
1/2 dojrzałego dużego awokado lub 1 małe
2 łyżki soku z limonki
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
3 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
2 - 3 czubate łyżki serka mascarpone
tarty Parmezan
pomidorki koktajlowe (niekoniecznie)
Przygotowanie
Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. Zachować około 1/3 - 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu.
W międzyczasie na patelnię włożyć umyty szpinak, wlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Miąższ awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na bardzo małym ogniu zeszklić czosnek (nie rumienić!). Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przygotowany szpinak, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z awokado, ze świeżym estragonem, serkiem mascarpone i zachowaną wodą z makaronu.
Delikatnie podgrzać nie zagotowując, doprawiając ewentualnie solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, wyłożyć do talerzy i posypać tartym Parmezanem. Można też podawać z pokrojonymi na ćwiartki małymi pomidorkami koktajlowymi.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/makaron_ze_szpinakiem/przepis.html