Wykonanie

To spaghetti trzeba spróbować i już!Sos podobny jest do pesto plus
pomidory.Podobno ten
sos do spaghetti robiony jest tylko w
mieście Trapani we Włoszech.Świeża
bazylia,prażone
migdały,
parmezan i
pomidory. Czego trzeba więcej?! ;-)

Składniki:500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli150 g
migdałów2 ząbki
czosnku4 garście listków świeżej
bazylii150 g
parmezanu600 g
pomidorów150 g
migdałówsól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z pierwszego tłoczeniaZacznijmy od
migdałów.Można użyć w łupinach lub bez.

Rozdrobniłam je.Można tłuczkiem lub w malakserze.

Uprażyłam na patelni bez tłuszczu.
Bazylię umyłam.

I kolejno dorzucałam do miksera:
Bazylię
Uprażone
migdały
Czosnek
Parmezan
Sól morską,
pieprz i parę łyżek
oliwy.

Wszystko zmieliłam.

Ugotowałam al dente
makaron.

Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki
pomidory.

I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku.

Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki.

I wszystko razem wymieszałam.

Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco,ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może się okazać,że wejdzie ono na stałe do Waszego menu.Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował się
makaron ;-)Szybko,zdrowo i pysznie!Smacznego!