ßßß
To spaghetti trzeba spróbować i już!Sos podobny jest do pesto plus pomidory.Podobno ten sos do spaghetti robiony jest tylko w mieście Trapani we Włoszech.Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory. Czego trzeba więcej?! ;-)
Składniki:500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli150 g migdałów2 ząbki czosnku4 garście listków świeżej bazylii150 g parmezanu600 g pomidorów150 g migdałówsól morska i świeżo zmielony czarny pieprzoliwa z pierwszego tłoczeniaZacznijmy od migdałów.Można użyć w łupinach lub bez.
Rozdrobniłam je.Można tłuczkiem lub w malakserze.
Uprażyłam na patelni bez tłuszczu.
Bazylię umyłam.
I kolejno dorzucałam do miksera:Bazylię
Uprażone migdały
Czosnek
Parmezan
Sól morską,pieprz i parę łyżek oliwy.
Wszystko zmieliłam.
Ugotowałam al dente makaron.
Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki pomidory.
I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku.
Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki.
I wszystko razem wymieszałam.
Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco,ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może się okazać,że wejdzie ono na stałe do Waszego menu.Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował się makaron ;-)Szybko,zdrowo i pysznie!Smacznego!