Wykonanie
Zielony sos który pochodzi z Genui we Włoszech,którego głównym składnikiem jest
bazylia.Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach .Serwowany do
chleba,
makaronu,
sałaty,
sera i innych dań.Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ
bazylia w wysokiej temperaturze nabiera gorzkiego smaku.Ja oczywiście ubóstwiam pesto z
makaronem <3Składniki:1 ząbek
czosnkuduży pęczek świeżej
bazyliigarść
orzeszków piniowych,jeśli nie posiadacie mogą być
migdałyduża garść startego
parmezanuoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morskaświeżo zmielony
pieprzWykonanie:Najpierw posiekaj
czosnek, w moździerzu rozetrzyj
czosnek razem z
sola morską, dodaj orzeszki,listki
bazylii z częścią łodyżek dalej ucierając.Dodaj
parmezan oliwę z oliwek aby rozrzedzićcałość.Jeśli uznasz, że należy dodać jeszcze trochę
soli i
pieprzu,zrób to bez wahania.Jeśli nie posiadasz moździerza, możesz po prostu wszystkie składniki drobno posiekać.Niektórzy dodają odrobinę
soku z cytryny,ale Ja osobiście wolę bez
cytrusa ;)