ßßß
Zielony sos który pochodzi z Genui we Włoszech,którego głównym składnikiem jest bazylia.Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach .Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań.Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze nabiera gorzkiego smaku.Ja oczywiście ubóstwiam pesto z makaronem <3Składniki:1 ząbek czosnkuduży pęczek świeżej bazyliigarść orzeszków piniowych,jeśli nie posiadacie mogą być migdałyduża garść startego parmezanuoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniasól morskaświeżo zmielony pieprzWykonanie:Najpierw posiekaj czosnek, w moździerzu rozetrzyj czosnek razem z sola morską, dodaj orzeszki,listki bazylii z częścią łodyżek dalej ucierając.Dodaj parmezan oliwę z oliwek aby rozrzedzićcałość.Jeśli uznasz, że należy dodać jeszcze trochę soli i pieprzu,zrób to bez wahania.Jeśli nie posiadasz moździerza, możesz po prostu wszystkie składniki drobno posiekać.Niektórzy dodają odrobinę soku z cytryny,ale Ja osobiście wolę bez cytrusa ;)