Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 65 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
olej 1 łyżek deserowych
żółtko 1 sztuk
sól według uznaniatłuszcz według uznania
cukier 1 szklanek
cukier puder według uznania
wiśnia 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
rum 2 łyżek stołowychżelfix 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mąkę zagnieść z
żółtkiem i
solą, dodając tyle letniej
wody, aby powstało gładkie ciasto. Posmarować je
olejem i ułożyć pod nagrzanym rondlem na posypanej
mąką serwecie. Po 15 minutach ciasto rozwałkować, a następnie rozciągnąć rękami we wszytkich kierunkach. Odstawić do przesuszenia.
Wiśnie umyć, wydrylować. Smażyć z
cukrem i
cukrem waniliowym 8 minut. Wymieszać z żelfixem, schłodzić. Wlać
rum. Płat ciasta posmarować połową roztopionego
masła. Nałożyć nadzienie. Ciasto za pomocą serwety zwinąć jak roladę. Posmarować resztą
masła. Piec 50 minut w temp. 200 st. Posypać
cukrem pudrem.Ciasta i DeseryKuchnia AustriackaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: