ßßß Cookit - przepis na Wiedeński strudel z wiśniami

Wiedeński strudel z wiśniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 65 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
olej 1 łyżek deserowych
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
tłuszcz według uznania
cukier 1 szklanek
cukier puder według uznania
wiśnia 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
rum 2 łyżek stołowych
żelfix 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mąkę zagnieść z żółtkiem i solą, dodając tyle letniej wody, aby powstało gładkie ciasto. Posmarować je olejem i ułożyć pod nagrzanym rondlem na posypanej mąką serwecie. Po 15 minutach ciasto rozwałkować, a następnie rozciągnąć rękami we wszytkich kierunkach. Odstawić do przesuszenia. Wiśnie umyć, wydrylować. Smażyć z cukrem i cukrem waniliowym 8 minut. Wymieszać z żelfixem, schłodzić. Wlać rum. Płat ciasta posmarować połową roztopionego masła. Nałożyć nadzienie. Ciasto za pomocą serwety zwinąć jak roladę. Posmarować resztą masła. Piec 50 minut w temp. 200 st. Posypać cukrem pudrem.
Ciasta i Desery
Kuchnia Austriacka
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1971/Wiedenski-strudel-z-wisniami