Wykonanie
Składniki:- 2
jajka- 2
żółtka- 300g
mąki pszennej- 50g
masła- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 1 łyżka
rumu- szczypta
soli- 1 op.
cukru waniliowego-
olej do głębokiego smażenia*dodatkowo-
cukier puder- kandyzowane
wiśnie- 1
białkoSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 7cm, 6cm, 5cm, w takiej samej ilości. Na największym kółku robimy sześć nacięć, na średnim pięć, a na najmniejszym cztery (nie nacinamy za głęboko, ponieważ środek musi łączyć wszystkie
płatki).2. Środek największych krążków smarujemy
białkiem, na nie kładziemy średnie krążki (tak by nacięcia na siebie nie nachodziły, były na przemian), lekko dociskamy. Środek średnich krążków również smarujemy
białkiem, kładziemy w taki sam sposób jak wcześniej najmniejsze kółko i lekko dociskamy.3. Gotowe róże wrzucamy do rozgrzanego
oleju (najmniejszym krążkiem do dołu) i smażymy, aż się ładnie zrumienią, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę.4. Usmażone wykładamy na papierowe ręczniki, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu, dekorujemy
cukrem pudrem i kandyzowanymi
wiśniami.Inspiracja:czarownie