Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 80(z pieczeniem / smażeniem): 500 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 400 gramów
cukier waniliowy 5 sztuk
cukier 1 kilogramów
jajka 20 sztuk
konfitura malinowa 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 3 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
orzech laskowy mielony 2 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 400 gramów
białka 18 sztuk
cukier 700 gramów
cukier waniliowy 3 sztuk
masło 1,8 kilogramów
kakao 1 łyżek stołowych
kawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowych
białka 8 sztuk
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
masło 800 gramówróżyczki marcepanowe 24 sztuklistki marcepanowe 50 sztukkwiatki
cukrowe 70 sztukfigurki nowożeńców 1 sztukWykonanie:Ciasto: do 20
białek dodać 200 ml
wody i ubić je na sztywną pianę, stopniowo wsypując 0,5 kg
cukru. 20
żółtek zmiksować na puszystą pianę z 0,5 kg
cukru i 5 opakowaniami
cukru waniliowego, powoli połączyć z ubitymi
białkami. Wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Dla wygody składniki
biszkoptu można podzielić na pół i wyrabiać osobno w dwóch porcjach.Cztery tortownice o średnicach 30, 28, 26, i 20 cm wyścielić papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać
bułką tartą. Do ciasta nakładanego do tortownicy o średnicy 26 cm domieszać 2 łyżki
kakao, do ciasta przeznaczonego do formy o średnicy 20 cm domieszać mielone
orzechy.
Biszkopty piec ok. 40 minut w 175 stopniach. Po ostygnięciu wyjąć z foremek. Każdy
biszkopt przekroić na 3 krążki.Nasączanie: zagotować pół litra
wody z 2 łyżkami
cukru i 3 opakowaniami
cukru waniliowego. Przestudzonym płynem nasączyć wszystkie warstwy
biszkoptuNajwiększy (30 cm) spód posmarować
konfiturami malinowymi.Krem: ubić na sztywno 18
białek z 700g
cukru i 3 opakowaniami
cukru waniliowego. Pod koniec ubijania wstawić naczynie do gorącej kąpieli, ubijać aż masa będzie kleista. Schłodzić. 1,8 kg
masła utrzeć na puszystą masę i ucierając dodawać po łyżce masy
białkowej.Krem
maślany można też ucierać w mniejszych porcjach, jeśli nie mamy dużego naczynia, by utrzeć masę jednocześnie.Do części kremu ( do smarowania ciasta o średnicy 26 cm) dodać łyżkę
kakao, a masę do
biszkoptów o średnicy 20 cm utrzeć z
kawą.Kremami posmarować krążki
biszkoptu i układać jeden na drugim według wielkości. Każdą warstwę lekko dociskając.Krem do smarowania: z 8
białek, 300g
cukru, 2 opakowań
cukru waniliowego i 800g
masła przygotować masę tak samo jak poprzedni krem, którą smarujemy zewnętrzne boki i wierzchy krążków.Gotowy tort udekorować marcepanowymi i cukrowymi ozdobami. Ułożyć na specjalnej paterze. Na wierzchu ustawić figurki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: lajla94kkeData: 2010-10-24oh mam chęć na zrobienie takiego
tortu, choć wygląda na bardzo trudny bynajmniej na moje możliwości ale myślę że kiedyś spróbuje.Autor: kalifornia88Data: 2010-03-15
Becia super przepis:) Chyba zrobię go na wesele mojej mamy.Oczywiście najpierw spróbuje w domu czy
mieści się on w moich możliwościach.Mam tylko jedno pytanko:gdzie takie podstawki na tort można dostać???Autor: edl26Data: 2008-12-12ładnie wygląda ale bardzo pracochłonny :/Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: