ßßß Cookit - przepis na Tort owocowy

Tort owocowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka tortowa 230 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
wiśnie ze słoika 700 gramów
rum 100 mililitrów
masło 1 kostek
śmietana kremówka 500 gramów
płatki migdałowe 40 gramów
Cynamon według uznania
Wykonanie:
Wiśnie osączyć, a sok zagotować z 50g cukru, wystudzić. Owoce zalać rumem, przykryć i odstawić. Masło utrzeć z 200g cukru i 1 cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka i dosypywać porcje mąki i proszek. Ciasto podzielić na 3 części. Spód średniej tortownicy wyścielić papierem do pieczenia i rozsmarować 1/3 ciasta. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach. W ten sam sposób z pozostałego ciasta upiec jeszcze 2 placki.
Wiśnie osączyć, a rum wymieszać z sokiem wiśniowym, zagotować i zagęścic mąką ziemniaczaną, ponownie zagotować. Dodać wiśnie (2 łyżki owoców odłożyć). Zapiąć obręcz tortownicy wokół jednego krążka ciasta. Posmarować masą wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Śmietanę ubić z resztą cukru waniliowego. Połowę ubitej śmietany rozsmarować na cieście, przykryć trzecim krążkiem. Posmarować pozostałą bitą śmietaną i wstawić na 2h do lodówki. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, wystudzić. Płatkami posypać boki oraz wierzch tortu. Udekorować odłożonymi wiśniami, oprószyć cynamonem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5041/Tort-owocowy