Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka tortowa 230 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
wiśnie ze słoika 700 gramów
rum 100 mililitrów
masło 1 kostek
śmietana kremówka 500 gramów
płatki migdałowe 40 gramów
Cynamon według uznaniaWykonanie:
Wiśnie osączyć, a sok zagotować z 50g
cukru, wystudzić.
Owoce zalać
rumem, przykryć i odstawić.
Masło utrzeć z 200g
cukru i 1
cukrem waniliowym. Kolejno wbijać
jajka i dosypywać porcje
mąki i proszek. Ciasto podzielić na 3 części. Spód średniej tortownicy wyścielić papierem do pieczenia i rozsmarować 1/3 ciasta. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach. W ten sam sposób z pozostałego ciasta upiec jeszcze 2 placki.
Wiśnie osączyć, a
rum wymieszać z
sokiem wiśniowym, zagotować i zagęścic
mąką ziemniaczaną, ponownie zagotować. Dodać
wiśnie (2 łyżki
owoców odłożyć). Zapiąć obręcz tortownicy wokół jednego krążka ciasta. Posmarować masą
wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta.
Śmietanę ubić z resztą
cukru waniliowego. Połowę ubitej
śmietany rozsmarować na cieście, przykryć trzecim krążkiem. Posmarować pozostałą
bitą śmietaną i wstawić na 2h do lodówki.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, wystudzić.
Płatkami posypać boki oraz wierzch
tortu. Udekorować odłożonymi
wiśniami, oprószyć
cynamonem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: