ßßß Cookit - przepis na Tort marcepanowy

Tort marcepanowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 100 gramów
czekolada gorzka 150 gramów
marcepan 350 gramów
jajka 8 sztuk
laska wanilii 1 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 215 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mąka 100 gramów
migdały - mielone 25 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 450 mililitrów
wiśnie 500 gramów
galaretka malinowa 1 sztuk
sok wisniowy 250 mililitrów
Wykonanie:
Stopione masło ostudzić. czekoladę drobno posiekać. 300g marcepanu zetrzeć na tarce i utrzeć z miąższem wanilii, solą, żółtkami na gładki krem. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując 100g cukru. 1/3 piany dodać do kremu marcepanowego, a 1/3 piany wymieszać z mąką, migdałami oraz masłem i także dodać do kremu, wlać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. 1/3 ciasta rozłożyć w średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsypać na cieście połowę czekolady, wyłożyć na nią 1/3 ciasta, wyrównać i posypać resztą czekolady, i wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto. Piec w 175 stopniach ok. 40 minut i ostudz8ić w piekarniku.
Budyń ugotować na mleku z 40g cukru i ostudzić. Przestudzony rozłożyć na torcie i wstawić na 30 minut do lodówki. Galaretkę, 75g cukru i 6 łyżek soku wiśniowego wymieszać. Zagotować pozostały sok z 200ml wody, dodać galaretkę i gotować 1 minutę. Wrzucić oczyszczone, wydrolowane wiśnie, lekko schłodzić i rozłożyć na torcie, schłodzić. Zagnieść 50g marcepanu, rozwałkować pomiędzy 2 warstwami filii, wyciąć z niego ozdoby w kształcie kwiatów, obtoczyć je w łyżce cukru i udekorować nimi wierzch tortu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Hiszpańska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8966/Tort-marcepanowy