Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 100 gramów
czekolada gorzka 150 gramówmarcepan 350 gramów
jajka 8 sztuk
laska wanilii 1 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 215 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mąka 100 gramów
migdały - mielone 25 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 450 mililitrów
wiśnie 500 gramów
galaretka malinowa 1 sztuk
sok wisniowy 250 mililitrówWykonanie:Stopione
masło ostudzić.
czekoladę drobno posiekać. 300g marcepanu zetrzeć na tarce i utrzeć z miąższem
wanilii,
solą,
żółtkami na gładki krem.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypując 100g
cukru. 1/3 piany dodać do kremu marcepanowego, a 1/3 piany wymieszać z
mąką,
migdałami oraz
masłem i także dodać do kremu, wlać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. 1/3 ciasta rozłożyć w średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsypać na
cieście połowę czekolady, wyłożyć na nią 1/3 ciasta, wyrównać i posypać resztą
czekolady, i wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto. Piec w 175 stopniach ok. 40 minut i ostudz8ić w piekarniku.
Budyń ugotować na
mleku z 40g
cukru i ostudzić. Przestudzony rozłożyć na torcie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Galaretkę, 75g
cukru i 6 łyżek
soku wiśniowego wymieszać. Zagotować pozostały sok z 200ml
wody, dodać
galaretkę i gotować 1 minutę. Wrzucić oczyszczone, wydrolowane
wiśnie, lekko schłodzić i rozłożyć na torcie, schłodzić. Zagnieść 50g marcepanu, rozwałkować pomiędzy 2 warstwami filii, wyciąć z niego ozdoby w kształcie kwiatów, obtoczyć je w łyżce
cukru i udekorować nimi wierzch
tortu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia HiszpańskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: