ßßß Cookit - przepis na Torcik kakaowy

Torcik kakaowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 500 gramów
śmietana kremówka 600 gramów
mleko 0,5 szklanek
masło 250 gramów
cukier 250 gramów
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
likier pomarańczowy 3 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 100 gramów
kakao według uznania
Wykonanie:
Podgrzać śmietanę i rozpuścić w niej 400g połamanej czekolady. Powstałą polewę przełożyć do 2 wysokich misek i chłodzić przez noc.
Podgrzać mleko i rozpuścić w nim 100g połamanej czekolady, ostudzić. Utrzeć miękkie masło z cukrem na puch, kolejno dodając po jajku oraz 50g maki ziemniaczanej. Mąkę wymieszać z 50g mąki ziemniaczanej, kakao oraz proszkiem i dodać do masy mleczno-czekoladowej. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić.
zimne ciasto przekroić wzdłuż dwukrotnie. Spód skropić likierem. Masę czekoladowo-śmietanową ubić mikserem. 1/3 masy rozsmarować na spodzie ciasta i przykryć drugim plackiem. Znów posmarować 1/3 masy i przykryć trzecim plackiem. Posmarować pozostałą masą. Wstawić na 60 minut do lodówki.
Posiekane 100g polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienka warstwą na marmurowy blat lub marmurową deseczkę kuchenna. Zostawić do zastygnięcia. Nożem zetrzeć wiórki czekoladowe. Schłodzony tort posypać kakao i ozdobić wiórkami czekoladowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9933/Torcik-kakaowy