Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 500 gramów
śmietana kremówka 600 gramów
mleko 0,5 szklanek
masło 250 gramów
cukier 250 gramów
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
likier pomarańczowy 3 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 100 gramów
kakao według uznaniaWykonanie:Podgrzać
śmietanę i rozpuścić w niej 400g połamanej
czekolady. Powstałą polewę przełożyć do 2 wysokich misek i chłodzić przez noc.Podgrzać
mleko i rozpuścić w nim 100g połamanej
czekolady, ostudzić. Utrzeć miękkie
masło z
cukrem na puch, kolejno dodając po
jajku oraz 50g
maki ziemniaczanej.
Mąkę wymieszać z 50g
mąki ziemniaczanej,
kakao oraz proszkiem i dodać do masy
mleczno-czekoladowej. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić.zimne ciasto przekroić wzdłuż dwukrotnie. Spód skropić
likierem. Masę
czekoladowo-
śmietanową ubić mikserem. 1/3 masy rozsmarować na spodzie ciasta i przykryć drugim plackiem. Znów posmarować 1/3 masy i przykryć trzecim plackiem. Posmarować pozostałą masą. Wstawić na 60 minut do lodówki.Posiekane 100g polewy rozpuścić w kąpieli
wodnej i wylać cienka warstwą na marmurowy blat lub marmurową deseczkę kuchenna. Zostawić do zastygnięcia. Nożem zetrzeć wiórki
czekoladowe. Schłodzony tort posypać
kakao i ozdobić wiórkami czekoladowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: