Wykonanie
Zawsze dokładnie znałam datę pierwszego dnia jesieni...:) To ważny dla mnie dzień a
pora roku, w jakiej rozpoczęłam swoją podróż przez życie jaka malownicza... Żółto-brązowe drzewa, spadające z nich liście tworzące wielobarwny dywan,
grzyby, jesienne deszcze, coraz chłodniejsze dni a to wszystko zwiastujące rychłe nadejście zimy i świąt, które kocham..Dzisiejszy dzień zapamiętam jako szczególny w moim życiu. Otrzymałam tak wiele wspaniałych życzeń, ciepłych słów i życzliwości, że nie chcę żeby dobiegał końca.. 30 lat właśnie minęło..Dziś przedstawiam Wam moi
drodzy moje urodzinowe dzieło. Tort jest słodki ale przepyszny! Przepis pochodzi z moich zbiorów rodzinnych.
biszkopt:4
jajka2/3 szklanki
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru kryształu2 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Dodajemy
cukier i ubijamy dalej aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesiane obydwie
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie ciasto wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni C ok. 20 min.poncz:100ml
likieru kawowego80ml
wodymasa
bezowo-kajmakowakostka
masła1 puszka masy kajmakowej200g bez
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy kajmakowej i ucieramy. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy pokruszone
bezy i delikatnie mieszamy łyżką.

masa śmietankowa400 ml
śmietany kremówki 36 %1
biała czekolada3 łyżki
mlekaRozpuszczamy połowę
czekolady z
mlekiem w kąpieli
wodnej i studzimy na zimno (musi być całkiem zimna inaczej
śmietanka się zważy). Kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy wystudzoną
czekoladę, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojoną ma małe kawałki
czekoladę i delikatnie mieszamy.dekoracja:ok. 16-17 bezpół
czekolady gorzkiejKiedy
biszkopt przestygnie nasączamy go
likierem z
wodą. Nakładamy masę
bezowo-kajmakową i wyrównujemy. Na wierch nakładamy 2/3 masy śmietankowej i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy brzegi tortownicy i smarujemy brzegi
tortu pozostałą
śmietanką.Na wierchu układamy
bezy i ścieramy
gorzką czekoladę.Wkładamy jeszcze na 2 godziny do lodówki żeby wszystko dobrze zastygło.Smacznego!

źródło: placebo.blox.pl