ßßß Cookit - przepis na Tort alpejski

Tort alpejski

nazwa

Wykonanie

Zawsze dokładnie znałam datę pierwszego dnia jesieni...:) To ważny dla mnie dzień a pora roku, w jakiej rozpoczęłam swoją podróż przez życie jaka malownicza... Żółto-brązowe drzewa, spadające z nich liście tworzące wielobarwny dywan, grzyby, jesienne deszcze, coraz chłodniejsze dni a to wszystko zwiastujące rychłe nadejście zimy i świąt, które kocham..
Dzisiejszy dzień zapamiętam jako szczególny w moim życiu. Otrzymałam tak wiele wspaniałych życzeń, ciepłych słów i życzliwości, że nie chcę żeby dobiegał końca.. 30 lat właśnie minęło..
Dziś przedstawiam Wam moi drodzy moje urodzinowe dzieło. Tort jest słodki ale przepyszny! Przepis pochodzi z moich zbiorów rodzinnych.
biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesiane obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie ciasto wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni C ok. 20 min.
poncz:
100ml likieru kawowego
80ml wody
masa bezowo-kajmakowa
kostka masła
1 puszka masy kajmakowej
200g bez
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy kajmakowej i ucieramy. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy łyżką.
masa śmietankowa
400 ml śmietany kremówki 36 %
1 biała czekolada
3 łyżki mleka
Rozpuszczamy połowę czekolady z mlekiem w kąpieli wodnej i studzimy na zimno (musi być całkiem zimna inaczej śmietanka się zważy). Kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy wystudzoną czekoladę, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojoną ma małe kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy.
dekoracja:
ok. 16-17 bez
pół czekolady gorzkiej
Kiedy biszkopt przestygnie nasączamy go likierem z wodą. Nakładamy masę bezowo-kajmakową i wyrównujemy. Na wierch nakładamy 2/3 masy śmietankowej i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy brzegi tortownicy i smarujemy brzegi tortu pozostałą śmietanką.
Na wierchu układamy bezy i ścieramy gorzką czekoladę.
Wkładamy jeszcze na 2 godziny do lodówki żeby wszystko dobrze zastygło.
Smacznego!
źródło: placebo.blox.pl
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/09/tort-alpejski.html