Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
żeberka 1 kilogramów
kasza gryczana 250 gramów
jabłka 3 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
musztarda 2 łyżek stołowych
czosnek 5 ząbki
cebula 2 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
olej według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Zagotować 2 szklanki osolonej
wody z dodatkiem łyżki
oleju. Do wrzącej
wody wsypać wypłukaną, osączoną
kaszę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, bez przykrycia, dopóki
kasza nie wchłonie
wody. Zdjąć z ognia, wymieszać i wstawić na 30 minut, pod przykryciem, do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Umyte, osuszone
żeberka pokroić na małe porcje i marynować przez 60 minut w
oleju wymieszanym z
musztardą, rozgniecionym
czosnkiem,
pieprzem i
solą.
Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, a po 15 minutach zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze40 minut. Oczyszczone i pokrojone w plasterki
cebule usmażyć na
oleju z obranymi cząstkami
jabłek. Mieszając, doprawić do smaku
solą,
majerankiem oraz
pieprzem. Na każdą porcję
żeberek wyłożyć łyżkę
jabłek z
cebulą i podawać z
kaszą oraz
sałatą w
sosie winegret.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: