ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegożeberka wieprzowe 1 kilogramówkeczup 2 - 3 łyżek stołowychkompot z gruszek 0,75 litrówolej 3 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone żeberka natrzeć solą, pieprzem, posmarować keczupem, odstawić na 2h. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć żeberka ze wszystkich stron. Wlać zalewę z kompotu i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a sos częściowo odparuje. Kilka minut przed końcem duszenia dodać gruszki pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Gotowe żeberka przełożyć na półmisek. Jeżeli sos będzie za rzadki, doprawić go kromką startego suchego razowca lub łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z małą ilością zimnej wody i zagotować. Polać żeberka sosem lub podawać go w sosjerce. Serwować z ryżem doprawionym na ostro i surówką z kwaszonej albo słodkiej kapusty z marchewką i porem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: