Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 1 kilogramów
keczup 2 - 3 łyżek stołowychkompot z
gruszek 0,75 litrów
olej 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
żeberka natrzeć
solą,
pieprzem, posmarować
keczupem, odstawić na 2h. W rondlu rozgrzać
olej, obsmażyć
żeberka ze wszystkich stron. Wlać zalewę z kompotu i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie, a sos częściowo odparuje. Kilka minut przed końcem duszenia dodać
gruszki pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Gotowe
żeberka przełożyć na półmisek. Jeżeli sos będzie za rzadki, doprawić go kromką startego suchego razowca lub łyżeczką
mąki ziemniaczanej wymieszanej z małą ilością zimnej
wody i zagotować. Polać
żeberka sosem lub podawać go w sosjerce. Serwować z
ryżem doprawionym na ostro i surówką z kwaszonej albo
słodkiej kapusty z
marchewką i
porem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: