ßßß Cookit - przepis na Żeberka z gruszkami

Żeberka z gruszkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 1 kilogramów
keczup 2 - 3 łyżek stołowych
kompot z gruszek 0,75 litrów
olej 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone żeberka natrzeć solą, pieprzem, posmarować keczupem, odstawić na 2h. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć żeberka ze wszystkich stron. Wlać zalewę z kompotu i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a sos częściowo odparuje. Kilka minut przed końcem duszenia dodać gruszki pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Gotowe żeberka przełożyć na półmisek. Jeżeli sos będzie za rzadki, doprawić go kromką startego suchego razowca lub łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z małą ilością zimnej wody i zagotować. Polać żeberka sosem lub podawać go w sosjerce. Serwować z ryżem doprawionym na ostro i surówką z kwaszonej albo słodkiej kapusty z marchewką i porem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7216/Zeberka-z-gruszkami